Bydalsfjällen

Bydalsfjällen utgörs av flera fjäll runt dalgången vid Bydalen och Höglekardalen. På nordvästra sidan ligger Västerfjället och på den södra det större Oviksfjällen med flera höga fjälltoppar. Rakt västerut finns Lunndörrsfjällen som sträcker sig bort mot Helags.

Till Bydalsfjällen kommer turister på vintern för att åka skidor i området med 40 nedfarter och 17 liftar totalt. Sommaren bjuder på fjällvandring och om hösten finns gott om bär och svamp i området.

Dromskåran i Bydalsfjällen

Tre toppar

Destination Bydalsfjällen är en sammanslutning av de som driver områdets boende och turistnäring. De tipsar om att göra tre dagsturer upp på tre olika toppar:

Östfjället

Höjd1167 möh
Längd10 km
Tid4 h

Utgå från Fjällgården i Gräftåvallen och följ skyltar om sommarled till fjället. Vik in mot slalombacken och gå upp hela den. Ta sen sikte på toppen, det finns ingen rösad led.

Västfjället

Höjd1158 möh
Längd10 km
Tid5 h

Tydligt markerad led från parkeringen i Fjällhalsen. Uppe på toppen fortsätter leden västerut, följ sedan högerleden mot Stenhyddan och därefter söderut mot skidsystemet och tillbaka.

Drommen

Höjd1140 möh
Längd5 km
Tid5 h

Ett måste för fjällvandrare i Bydalsfjällen. Dromskåran är en geologisk sevärdhet, en isälvskanjon på 1 km, 70 meter djup och 150 meter bred. Utgå från Höglekardalen och Dromliftens dalstation.

Om du tagit de tre topparna och fotat dig själv vid varje stenröse kan du köpa märket ”Tre Toppar”.

Fler vackra vandringsleder i Bydalsfjällen

Gör en kort och lätt vandring till Storfallet där du kan lyssna till vattnets brus och avnjuta din medtagna lunch. Längd: 6 km. Svårighet: Lätt. Startplats: Höglekardalens stugområde

Upplev allt fjällvärlden har att bjuda på vandringsleden Tienknippen runt. Den startar också vid Höglekardalens semesterby och tar dig förbi porlande fjällbackar, magiska utsikter och du får se Dromskåran i dess imponerande prakt. Längd: 10 km. Svårighet: Medelsvår.

En lätt familjevandring med barn är Vattenfallet på fjället. Den leden startar vid Fjällstationen Gräftåvallen och är 4 km med lätt terräng. Det finns små laguner mellan fallen där man kan bada i kallt vatten, om man vågar. Längd: 5 km. Svårighetsgrad: Lätt

Boende i och kring Bydalen

Höglekardalens semesterby
Höglekardalens semesterby. Foto från Booking.com

Det finns flera möjligheter till bra boende när du besöker Bydalen. Här är några tips:

  • Höglekardalens Semesterby
  • Fjällhalsen stugby
  • Bydalens fjällby
  • Airbnb (15-20 uthyrare sommartid)
  • Stugknuten (ett 20-tal stugor)