Tvåmannatält

Är ni två som vill tälta och bo i samma tvåmannatält kan ni kolla närmare på något av tipsen här på sidan. Vi börjar med att ge tips på fjälltält för att sedan ge förslag på några campingtält för två personer.

Lätta tvåmannatält för fjällvandring

På fjällvandring vill man inte bära onödig vikt men tältet i sig är absolut nödvändigt. Tvåmannatält för fjällvandring och friluftsliv ska därför vara både lätt och tåligt på samma gång, vilket är en utmaning för tillverkarna. Vår rekommendation är att gå på de märken som är specialinriktade på friluftsliv och inte köpa de billiga tälten på lågprisbutiker.

Fjälltälten för tvåmannasällskap kan delas in i lätta tält och ultralätta tält. De ultralätta tälten är så pass lätta att en del solovandrare köper ett sådant tvåmannatält för att ge sig själv lyxigare utrymme. De väger mindre än vissa standard enmannatält.

Vi har valt ut två modeller inom de här båda viktklasserna som du kan titta närmare på. Följer du länkarna kommer du till en återförsäljare och där kan det finnas andra färger och förslag på liknande 2-manna tält ifall det skulle vara slut på lager.

2-manna Campingtält

För camping på en campingplats eller i friluftsliv i naturen nära bilen kan man lyxa till med mer ombonade tält. Campingtälten är mer rymliga och för två personer kan man ju dessutom lyxa till det med att ha ett tremanna eller fyrmanna campingtält.

Quechua 2 seconds är ett campingtält som man slår upp på två sekunder tack vare dess pop up konstruktion. Tältet har en vattenpelare på 2000 mm och sovutrymmet är 125 cm brett och 210 cm långt. Ett prisvärt tält man hittar hos Decathlon.

Outwell Earth 2 campingtält tvåmannatält

Outwell tillverkar campingtält i olika storleksklasser och deras Earth 2 eller Cloud 2 funkar bra på campingplatsen.


FAQ: Frågor vi fått om tvåmannatält

Hur mycket väger ett tvåmannatält?

Om det är för fjällvandring tycker vi att absoluta maxvikten på ett tvåmannatält får vara 3 kg. Försök att sträva efter att hitta ett tält som väger mindre 2 kg om du har råd och värdesätter lågviktsutrustning.

Vad är skillnaden på ett campingtält och ett fjälltält för 2 personer?

Den främsta skillnaden är vikten och det hänger ihop med att campingtält generellt är större och tillverkade av lite tyngre material. Tillverkare av fjälltält använder lättare material och som går att packa ihop till mindre volym för att lättare kunna packas ner i vandringsryggsäcken.

Hur vet man om tältet är vattentätt?

Ett tält som har minst 2000 mm i vattenpelare kan stå emot vanligt regn. Ska du vandra flera dagar i fjällen och inte kan överskåda vilket väder som kommer att råda är det rekommenderat att ha minst 3000 mm på ytterduken. Tälttillverkarna anger också en vattenpelare för golvet för att fukt och vatten också kan tränga upp underifrån.