Vattenpelare på tält

Vattenpelare på tält är ett mått som anger hur vattentätt tältet är och det anges i millimeter vattenpelare (mmVp). Det är samma mått som används till regnkläder, skaljackor och annan friluftsutrustning som ska klara att stänga ute vatten.

vattenpelare och tält

Tältets vattenpelare är helt enkelt mätvärdet som säger hur vattentåligt det är. Ju högre siffra desto bättre vattenavvisande förmåga har tältet.

För just fjälltält brukar man ange vattenpelare både för tältduken och för tältgolvet. Vatten och fukt kan nämligen ta sig in både uppifrån och nerifrån. Det är lika viktigt att båda håller tätt så att du får en torr miljö inne i tältet.

Fjälltält med bra vattenpelare

Ett fjälltält måste vara vattentätt och vi rekommenderar att du väljer ett tält med minst 3000 mm vattenpelare. Kravet på fjälltälten är högre än för ett campingtält då kalfjället kan ha mycket hårt väder med både kraftig vind och regn utan tillgång till annat skydd.

vattentät tältduk där man ser droppar rulla av
Hög vattenpelare stoppar regnet på tältduken

Vår rekommendation om minst 3000 mm är för att vi vill du ska kunna sova torrt och kunna torka dina kläder och annan utrustning. För att vara på den säkra sidan kan du välja tält som har mer än så och vi har plockat fram några förslag på fjälltält med +3000 mmVp här.

Exempel på 2-mans tält med +3000 i mmVp

Trollhetta 2-manstält från Bergans

Bergans Trollhetta, lätt och stabilt vandringstält från Bergans med plats för två personer. Silikonbelagd duk med ripstop nylon för slitstyrka och packbarhet.
Golv: 7000 mmVp
Duk: 3000 mmVp
Vikt: 2,5 kg
Pris: ca 5000 kr hos Outnorth

Nallo 2 tält från Hilleberg har +3000 mmVp

Hilleberg – Nallo 2, ett ultralätt allroundtält för alla säsonger. I grunden är Nallo, och Nallo GT med förlängd absid, de ultralätta versionerna av Nammatj och Nammatj GT. Finns i tre olika färger (grönt, orange, beige)
Golv: 15 000 mmVp
Duk: 3000 mmVp
Vikt: 2,4 kg
Pris: 8395 kr hos Outnorth

Exempel på 4-mans tält med vattenpelare 5000 mm

Bergans 4-manna tält

Bergans Compakt 4-p, det tält vi själva äger. Det har en vattenpelare på 5000 mmVp både för golvet och för tältduken.
Golv: 5000 mmVp
Duk: 5000 mmVp
Vikt: 4,1 kg
Pris: 3 595 kr hos Outnorth (nyare, likvärdigt tält är Bergans Romsdal 4)

Hilleberg ultralätt tält för 4 personer

Hilleberg Nallo 4, ett ultralätt tält med plats för 4 personer och tillverkas av svenska Hilleberg The Tentmaker. Funkar i alla säsonger och är för de som värdesätter låg vikt högre än kraftig konstruktion.
Golv: 15 000 mmVp
Duk: 5000 mmVp
Vikt: 3,0 kg
Pris: 9 795 kr hos Outnorth

Vattenpelare är också aktuellt på bra regnkläder för fjällvandring. Där är det även viktigt med god andningsförmåga så att du inte blir fuktig på grund av kroppsvärmen.