Regnkläder för fjällvandring

I fjällvärlden kan vädret slå om snabbt och det gäller att du som fjällvandrare har bra utrustning och rätt kläder med dig. Regnkläder för vandring ska tåla regn. Det kanske låter självklart men det är i praktiken stor skillnad på olika klädesplagg och därför är denna guide bra för dig som ska köpa nytt.


Innehåll


Så beskrivs vattentäthet på kläder

Hur vattentätt ett material är kan beskrivas med ord men också med siffror. Det kan stå att klädesplagget är vattentåligt, vilket absolut inte behöver betyda att det är vattentätt.

Vattentäthet är inte heller ett helt binärt utan man kan ha olika grader av vattentäthet på ett material. Det som beskriver hur tätt är vilken uppmätt vattenpelare som materialet har.

Regnplagg kan en del tillverkare kalla sina kläder redan vid 2 000 mm. För att få benämna de som vattentäta måste det vara en vattenpelare på 5 000 mm. Från den nivån finns det kläder som kan tåla uppemot 25 000 mm, ibland hela 40 000 mm!

Vattenpelare är ett mått på det maximala vattentrycket mot materialet som det kan motstå. Om trycket överstiger pelaren kommer vatten att tränga igenom och man blir blöt på insidan.

Vilken vattenpelare bör man ha på regnkläderna?

Som med så mycket annan utrustning har pris och kvalitet en stark koppling. Om du vill hålla nere kostnaderna kanske regnkläder med vattenpelare på 5000 mm känns lockande. Det funkar att använda för en dagstur, om det inte regnar kraftigt och om du inte bär en ryggsäck.

Vid fjällvandring med ryggsäck finns ytterligare en faktor som kan påverka trycket mot plagget. Ryggsäckens vikt bärs till stora delar upp vid axelremmarna och där kan vatten pressas in genom regnkläderna.

Det är rekommenderat att ha regnkläder med minst 10 000 mm vattenpelare för att kunna lita på att de kan hålla dig torr.

Regnkläders membran, vattenpelare och andningsförmåga, illustration
Membranet på regnkläder stoppar regn (vattenpelare) och släpper ut svett (andningsförmåga)

Regnkläder som andas – vattentätt bara åt ena hållet

Du har säkert upplevt det en eller flera gånger att dina regnkläder stoppar vattnet men du känner dig ändå blöt på insidan. Vår kropp utsöndrar svett för att kyla ner oss, men det kräver att svettdropparna kan dunsta och ta med sig värmen.

Om ett material är helt tätt åt båda håll kommer svetten ingen vart. Då blir kläderna blöta av svetten men inte av regnet. Av denna anledning är det extra viktigt vid fysisk aktivitet som fjällvandring att regnkläderna är vattentäta men samtidigt kan andas.

Självklart kan man också mäta andningsförmåga på kläder. Förmågan anges som ett mått i gram per kvadratmeter per dygn (g/m2/24h). Det är ett mått på hur många gram vätska (svett) per yta av materialet som släpps igenom på 24 timmar.

När du tittar på funktionskläder för träning och vandring är 10 000 – 20 000 riktigt bra andningsförmåga.

Impregnering av regnkläder

Ett sätt på vilket man kan få vattendroppar att ”rulla” av kläder är genom impregnering. Nya kläder är i regel impregnerade från start och stöter bort vatten effektivt. Man kan se det genom att stänka lite vatten och följa hur dropparna pärlar ihop sig och rinner av plagget.

impregnering får vattendroppar att rulla av
Impregnerad yta får vattendroppar att rulla av

Om du köper ett begagnat plagg kan du testa på sättet och ser det ut som att vattendropparna istället sugs in i materialet är det läge att återimpregnera.

Detsamma kan observeras på nytvättade regnkläder men istället för att spraya de med ny impregnering kan du testa värma upp plagget lätt i torktumlare eller torkskåp. Värme kan återaktivera impregneringen i plagget.

Axelpartier nöts med tiden hårdare på grund av vandringsryggsäckens tryck från axelremmarna. Där kan man behöva förbättra impregneringen oftare. Då är en spray bäst att använda. Om däremot hela plagget behöver återimpregneras finns det medel som man sätter i tvättmaskinen och som ”tvättas” in i plagget.

Rekommenderade regnkläder för fjällvandrare

1. Haglöfs L.I.M Jacket & Pants

Haglöfs L.I.M Jacket med Gore-tex
Haglöfs L.I.M Jacket har 28 000 mm vattenpelare

Haglöfs har i sin serie L.I.M ett set med regnjacka och regnbyxor som ger hållbart skydd mot väder och vind. Med hela 28 000 mm vattenpelare står de emot regnet väldigt effektivt.

Haglöfs L.I.M Pants
Haglöfs L.I.M Pants

Membrantekniken som Haglöfs använt är ett 2,5 lagers Gore-Tex membran. Den tekniken är känd för att ha god andningsförmåga, vilket du kommer behöva under dina tuffa och svettiga vandringar.

Kläderna görs i olika modeller för män och kvinnor för bästa möjliga passform. Jackan finns i olika färger som orange, blå, svart och grå. Byxorna finns i grått och svart. Du hittar plaggen hos återförsäljare eller direkt i Haglöfs egen webbshop. Kolla vart du hittar bästa pris idag.

L.I.M GTX Jacket ML.I.M GTX Jacket WL.I.M Pant ML.I.M Pant W
OutnorthOutnorthOutnorthOutnorth

Kom ihåg om regnkläder för vandring

  • Minst 10 000 mm regnpelare
  • Mer än 10 000 g/m2/24h andningsförmåga