Regnkläder för fjällvandring

I fjällvärlden kan vädret slå om snabbt och det gäller att du som fjällvandrare har bra utrustning och rätt kläder med dig. Regnkläder för vandring ska tåla regn. Det kanske låter självklart men det är i praktiken stor skillnad på olika klädesplagg och därför är denna guide bra för dig som ska köpa nytt.


Innehåll


Så beskrivs vattentäthet på kläder

Hur vattentätt ett material är kan beskrivas med ord men också med siffror. Det kan stå att klädesplagget är vattentåligt, vilket absolut inte behöver betyda att det är vattentätt.

Vattentäthet är inte heller ett helt binärt utan man kan ha olika grader av vattentäthet på ett material. Det som beskriver hur tätt är vilken uppmätt vattenpelare som materialet har.

Regnplagg kan en del tillverkare kalla sina kläder redan vid 2 000 mm. För att få benämna de som vattentäta måste det vara en vattenpelare på 5 000 mm. Från den nivån finns det kläder som kan tåla uppemot 25 000 mm, ibland hela 40 000 mm!

Vattenpelare är ett mått på det maximala vattentrycket mot materialet som det kan motstå. Om trycket överstiger pelaren kommer vatten att tränga igenom och man blir blöt på insidan.

Vilken vattenpelare bör man ha på regnkläderna?

Som med så mycket annan utrustning har pris och kvalitet en stark koppling. Om du vill hålla nere kostnaderna kanske regnkläder med vattenpelare på 5000 mm känns lockande. Det funkar att använda för en dagstur, om det inte regnar kraftigt och om du inte bär en ryggsäck.

Vid fjällvandring med ryggsäck finns ytterligare en faktor som kan påverka trycket mot plagget. Ryggsäckens vikt bärs till stora delar upp vid axelremmarna och där kan vatten pressas in genom regnkläderna.

Det är rekommenderat att ha regnkläder med minst 10 000 mm vattenpelare för att kunna lita på att de kan hålla dig torr i lätt till vanligt regn.

Regnkläders membran, vattenpelare och andningsförmåga, illustration
Membranet på regnkläder stoppar regn (vattenpelare) och släpper ut svett (andningsförmåga). Gore-Tex är det tekniska material som har båda dessa egenskaper och kan ha vattenpelare på 30 000 mm, vilket är nästan lika vattentätt som galon.

Regnkläder som andas – vattentätt bara åt ena hållet

Du har säkert upplevt det en eller flera gånger att dina regnkläder stoppar vattnet men du känner dig ändå blöt på insidan. Vår kropp utsöndrar svett för att kyla ner oss, men det kräver att svettdropparna kan dunsta och ta med sig värmen.

Om ett material är helt tätt åt båda håll kommer svetten ingen vart. Då blir kläderna blöta av svetten men inte av regnet. Av denna anledning är det extra viktigt vid fysisk aktivitet som fjällvandring att regnkläderna är vattentäta men samtidigt kan andas.

Självklart kan man också mäta andningsförmåga på kläder. Förmågan anges som ett mått i gram per kvadratmeter per dygn (g/m2/24h). Det är ett mått på hur många gram vätska (svett) per yta av materialet som släpps igenom på 24 timmar.

När du tittar på funktionskläder för träning och vandring är 10 000 – 20 000 riktigt bra andningsförmåga. Galon är det material som stoppar regn allra bäst, men det andas ingenting och i rörelse kommer man bli blöt av svett från insidan istället. Välj hellre Gore-Tex om du vill ha hög vattenpelare men ändå ett plagg som andas.

Impregnering av regnkläder

Ett sätt på vilket man kan få vattendroppar att ”rulla” av kläder är genom impregnering. Nya kläder är i regel impregnerade från start och stöter bort vatten effektivt. Man kan se det genom att stänka lite vatten och följa hur dropparna pärlar ihop sig och rinner av plagget.

impregnering får vattendroppar att rulla av
Impregnerad yta får vattendroppar att rulla av

Om du köper ett begagnat plagg kan du testa på sättet och ser det ut som att vattendropparna istället sugs in i materialet är det läge att återimpregnera.

Detsamma kan observeras på nytvättade regnkläder men istället för att spraya de med ny impregnering kan du testa värma upp plagget lätt i torktumlare eller torkskåp. Värme kan återaktivera impregneringen i plagget.

Axelpartier nöts med tiden hårdare på grund av vandringsryggsäckens tryck från axelremmarna. Där kan man behöva förbättra impregneringen oftare. Då är en spray bäst att använda. Om däremot hela plagget behöver återimpregneras finns det medel som man sätter i tvättmaskinen och som ”tvättas” in i plagget.

Rekommenderade regnkläder för fjällvandrare

Haglöfs L.I.M Active Jacket GTX + L.I.M Pant

Haglöfs L.I.M Jacket med Gore-tex
Haglöfs L.I.M Active Jacket GTX har 28 000 mm vattenpelare

Haglöfs har i sin serie L.I.M en regnjacka som heter Active Jacket GTX som ger hållbart skydd mot väder och vind. Med hela 28 000 mm vattenpelare står den emot regnet väldigt effektivt och 3-lagers gore-tex membran ser till att sköta andningen.

Haglöfs L.I.M Pants
Haglöfs L.I.M Pant

Kläderna görs i olika modeller för män och kvinnor för bästa möjliga passform. Jackan finns i olika färger som orange, blå, svart och grå. Byxorna finns i grått och svart. Du hittar plaggen hos återförsäljare eller direkt i Haglöfs egen webbshop. Kolla vart du hittar bästa pris idag.

L.I.M GTX Jacket ML.I.M GTX Jacket WL.I.M Pant ML.I.M Pant W
OutnorthOutnorthOutnorthOutnorth
HaglöfsHaglöfsHaglöfsHaglöfs

Bergans Letto V2

Bergans Letto V2 Jacket
Letto V2 med Dermizax membran

Norska märket Bergans har en lätt och packbar 3-lagers regnjacka som heter Letto V2. Vind- och vattentät tack vare deras eget membran Dermizax som ger 20 000 mm vattenpelare och bra andningsförmåga. Ventilationen går att justera med långa dragkedjor under armarna och frontfickor i mesh.

Jackan finns i många olika färger och storlekar från S till XXL. Bergans har regnjackan i svart, marinblå och dubbla färger där bröstkorg och ärmar har en färg och nedre delen en annan.

Matchande byxor från Bergans är Letto Longzip Pants som har samma 3-lagers konstruktion med Dermizax. En smart funktion är att hela byxan har en två-vägs dragkedja, vilket gör det smidigt och enkelt att ta på och av regnbyxorna.

Bergans Longzip Letto Pants Regnbyxor
Letto Longzip Pants

Houdini BFF Jacket + Purpose Pants

Ett tredje set vi kan rekommendera är Houdinis BFF Jacket med Purpose Pants. Jackan är mycket mångsidig och passar även till vardags, när det inte regnar. Den är tillverkad för att ha bra rörelsefrihet så du kan utföra alla aktiviteter utan begränsningar.

Vattenpelaren är på 20 000 mm och andningsförmågan ligger på 15 000 g/m2/24h. Impregneringen är flourkarbonfri med DWR finish och det finns ventilation under armhålorna som kan regleras med dragkedja.

Houdini BFF Jacket
Houdinis BFF Jacket finns i tre färger

Purpose Pants är ett par skalbyxor som är slitstarka och tål det mesta i alla väder. Byxorna har 3-lagers membran av typen Apex 3L Hardshell som är vattentät och andas bra. För dig som gillar klättring har Houdini även tänkt på att göra benfickorna kompatibla med klätterselen.

Houdini Purpose Pants skalbyxor
Houdini Purpose Pants

Kom ihåg om regnkläder för vandring

  • Minst 10 000 mm i vattenpelare
  • Mer än 10 000 g/m2/24h andningsförmåga
  • Lätta att packa ihop och ta fram