Sovsäckar – en snabbguide

Slumber sovsäck 183 cm

Haglöfs Slumber sovsäck

Att sova gott ger grunden till en bra återhämtning. Långa strapatser i fjällmiljö sliter på både kropp och knopp. Därför är det viktigt att inte förringa vikten av att sova bra. Om du fjällvandrar och bor i tält är sovsäcken därför en given del av din packning. Även om du bokar rum på en fjällstation kan du behöva bära med dig en sovsäck men kravspecifikationen på sovsäcken ser något annorlunda ut. Det är därför du ska välja en bra sovsäck som passar dig och dina behov.

Hålla rätt värme!

Det finns sovsäckar som klarar hålla hög värme, men det är inte detsamma som att den håller värmen bra. Har du sovit i en sovsäck och vaknat mitt i natten svettig och blöt? Då har du sovit i en sovsäck som ger din kropp dålig värmebalans.

En bra sovsäck är sovsäcken som varken gör dig för varm eller för kall. Du behöver ge din kropp bästa möjliga förutsättningar att vila under natten, så välj en sovsäck som passar dig och dina behov.

Sovsäckar med dun och syntet

Det finns två olika typer av fyllning i sovsäckar; dun och syntet.

Dunsovsäck
Den som jagar låg vikt och liten volym ska definitivt titta på en dunsovsäck. Räknat i värme per vikt och volym är den betydligt bättre än syntetsäcken.

Fyllningen är känslig för fukt och det är därför väldigt viktigt att hålla dunsovsäckar torra.

Vid långtidsförvaring ska sovsäckar med dun hängas och absolut inte förvaras nertryckt i packningspåse.

Syntetsovsäckar
Sovsäckar med syntetfyllning är i regel alltid billigare.

Tål mer fukt utan att tappa värmeförmåga och de kan förvaras i sin packningspåse under längre tidsperioder.

Tar större plats och är volymen en viktig faktor för dig måste du kanske offra något annat i din packning.

Tips för att sova extra gott

Innan du kryper ner i din sovsäck för en god natts sömn, se till att byta om till ett torrt underställ. Om du fryser, försök värma upp dig genom att aktivera kroppen eller drick/ät något varmt en stund innan du kryper ner och stänger in dig i sovsäcken.

Är det kyligt utanför är det extra viktigt att du drar igen alla dragkedjor och snör åt värmekrage och huva. Du är elementet och onödiga värmeläckage kommer att kosta dig extra energi.

Sovsäckars temperaturgradering

Branschen har kommit överens om en frivillig norm för angivelse av temperaturgränser som sovsäckar klarar. De flesta tillverkare följer därför den Europeiska normen EN13537, som började användas 1 januari 2005.

temperaturGränserna som anges delas upp i tre områden:

  • Komforttemperatur (Comfort), temperaturen där en normalbyggd kvinna ska kunna sova bekvämt i avslappnad sovställning
  • Lägre temperaturgräns (Lower Limit), temperaturen där normalbyggd man ska kunna sova i fosterställning under 8 timmar
  • Extremtemperatur (Extreme), absolut lägsta temperatur där en normalbyggd kvinna ska kunna överleva 6 timmar. Risk för frostskador kan föreligga.

Med en normalbyggd man avses en man som är 25 år, 1.73 m lång och väger 73 kg. Med en normalbyggd kvinna avses en kvinna som är 25 år, är 1.60 m lång och väger 60 kg.

Innan du börjar att jämföra olika sovsäckar ska du fundera över vilken lägsta temperatur du kommer att behöva sova i. Utgå från den och leta efter sovsäckar som har det som angiven Komforttemperatur.

OBS! Vi är olika varma av oss och se därför dessa gränser som riktmärken. Den som är viktfokuserad och vill ha lätta sovsäckar kan ta en något sämre isolerande sovsäck och välja att sova i kläder istället.

Hur lång sovsäck ska man ha?

Om du ska använda sovsäcken under sen vår, sommar och tidig höst bör du köpa en som är anpassad till din kroppslängd. För långa säckar är för det första tyngre att bära på och tar mer plats. Dessutom tar det längre tid att värma upp luften i säcken. Ett användningsområde för det extra luftutrymmet kan dock vara att använda det för att torka utrustning eller hålla vissa saker undan från att frysa nattetid.

Finns det olika sovsäckar för kvinnor och män?

Ja, det finns speciella damsovsäckar med speciell utformning för kvinnor. Om man jämför med standardsovsäckar är de snävare över axlar, bredare över höfterna och extra isolering för överkropp och fot. Sen är de också kortare och därför också lättare att bära och tar mindre plats.

Butiker online som säljer sovsäckar

 

Mer om sovsäckar