Guide: Bra sovsäckar för vandring

Att sova gott är grunden till en bra återhämtning och lång vandring i fjällmiljö sliter på både kropp och knopp. Därför är det viktigt att välja en bra sovsäck som ger god nattsömn, men vad är då en bra sovsäck?

Om du vill investera i en bra vandringssovsäck är det bra att känna till olika begrepp, material och funktioner. Utbilda dig själv med denna sovsäcksguide  så ökar chansen för att du kommer göra ett bra köp.

När du läst igenom kommer du att bättre förstå alla produktval man kan klicka i hos till exempel Outnorth.

En bra sovsäck ska hålla rätt värme

Att bara säga att sovsäcken håller värmen räcker inte eftersom det gäller att den håller rätt värme. Vad menar vi då med rätt?

Har du sovit i en sovsäck och vaknat svettig och blöt? Har du haft svårt att sova för att du skakar av kylan? Båda dessa tillstånd ligger i utkanten av den optimala komforten din kropp förtjänar efter dagens fjällvandring.

En bra sovsäck är sovsäcken som varken gör dig för varm eller för kall. Du behöver ge din kropp bästa möjliga förutsättningar att vila under natten, så välj en sovsäck som passar dig och dina behov.

Som människor kan vi ha olika förmåga att reglera temperatur, vilket betyder att ditt bästa val av sovsäck inte behöver vara samma som din partners även om ni ska vandra och uppleva allt tillsammans.

Sovsäckar har fyllning med dun eller syntet

Det finns två olika typer av fyllning i sovsäckar; dun och syntet. Värme, vikt och volym skiljer sig åt mellan dessa material.

Sovsäckars temperaturgradering

Branschen har kommit överens om en frivillig norm för angivelse av temperaturgränser som sovsäckar klarar. De flesta tillverkare följer därför den Europeiska normen EN13537, som började användas 1 januari 2005.

temperatur

Gränserna som anges delas upp i tre områden:

  • Komforttemperatur (Comfort), temperaturen där en normalbyggd kvinna ska kunna sova bekvämt i avslappnad sovställning
  • Lägre temperaturgräns (Lower Limit), temperaturen där normalbyggd man ska kunna sova i fosterställning under 8 timmar
  • Extremtemperatur (Extreme), absolut lägsta temperatur där en normalbyggd kvinna ska kunna överleva 6 timmar. Risk för frostskador kan föreligga.

Med en normalbyggd man avses en man som är 25 år, 1.73 m lång och väger 73 kg. Med en normalbyggd kvinna avses en kvinna som är 25 år, är 1.60 m lång och väger 60 kg.

Innan du börjar att jämföra olika sovsäckar ska du fundera över vilken lägsta temperatur du kommer att behöva sova i. Utgå från den och leta efter sovsäckar som har det som angiven Komforttemperatur.

OBS! Vi är olika varma av oss och se därför dessa gränser som riktmärken. Den som är viktfokuserad och vill ha lätta sovsäckar kan ta en något sämre isolerande sovsäck och välja att sova i kläder istället.

Sovsäckens längd anpassad till din kroppslängd

Om du ska använda sovsäcken under sen vår, sommar och tidig höst bör du köpa en som är anpassad till din kroppslängd. Alldeles för långa säckar är för det första tyngre att bära på och de tar onödigt mycket plats.

Dessutom tar det längre tid att värma upp luften i en lång sovsäck. Ett användningsområde för det extra luftutrymmet kan dock vara att använda det för att torka utrustning eller hålla vissa saker varma nattetid.

Sen är det ju självklart att du som är lång behöver en extra lång sovsäck. De flesta tillverkare gör sina sovsäckar i tre olika längder.

Olika sovsäckar för dam, herr och barn

Att barn ska ha en barnsovsäck kanske låter självklart men det finns även damsovsäckar som formats speciellt för tjejkroppar. Om man jämför med standardsovsäckar är de något snävare över axlar, bredare över höfterna och har extra isolering för överkropp och fötter.

De är också kortare på längden vilket gör att både vikt och volym är mindre så tjejsovsäckar är lättare att bära och tar mindre packvolym.

Sovsäckar för två

Många av sovsäckstillverkarna har valt YKK-blixtlås vilket gör att man kan koppla ihop två sovsäckar med varandra. För att det ska funka måste du och din vandringspartner ha dragkedjan på motsatt sida så att ni kan zippa ihop säckarna och dela er värme med varandra.

Dessutom måste dragkedjorna vara av samma dimensioner och väljer du två sovsäckar i samma serie kommer de matcha. Köper ni olika modeller, kolla då först vilken dimension blixtlåset har ifall ni vill kunna koppla ihop.

Tarius sovsäck från Haglöfs

Haglöfs har en sovsäcksmodell som heter Tarius och som finns i Left och Right placering av dragkedja.

Det finns större sovsäckar som är tänkt för två personer men det är inget vi rekommenderar för fjällvandring eller vandring överhuvudtaget. De sovsäckarna är bättre för camping då de väger något mer och bäst transporteras med bil.

Sovsäckens dragkedja

Det är inte slumpen som avgör om dragkedjan är på vänster eller höger sida. Det har faktiskt betydelse för dig eftersom det är lättare att öppna och stänga sovsäcken om dragkedjan är placerad på motsatt sida om din dominanta hand.

Är du högerhänt kommer du säkert tycka det är lättare att dra i kedjan om den är på vänster sida.

En till sak som är olika mellan sovsäcksmodeller är längden på blixtlåset. Det finns en del funktionella för- och nackdelar med hel- eller halvlång kedja.

Kedjorna är gjorda i metallmaterial och det väger något mer ju längre kedjan är. Viktjägare väljer därför en kortare kedja, men det på bekostnad av möjligheten att ventilera sovsäckens fotdel.

Sov godare i sovsäcken med torrt underställ

Innan du kryper ner i din sovsäck för en god natts sömn, se till att byta om till ett torrt underställ. Om du fryser, försök värma upp dig genom att aktivera kroppen eller drick/ät något varmt en stund innan du kryper ner och stänger in dig i sovsäcken.

Är det kyligt i tältet är det extra viktigt att du drar igen alla dragkedjor och snör åt värmekrage och huva. Du är elementet och onödiga värmeläckage kommer att kosta dig extra energi, något du säkert behöver nästa dag på din vandring.

Butiker online som säljer bra sovsäckar för fjällvandring

Mer om sovsäckar