Extra lång sovsäck

Långa personer behöver köpa en extra lång sovsäck då normallängden på sovsäckar sällan går över 200 cm. Det är dessutom så att längden på sovsäcken mäts hela vägen och vilken kroppslängd som den passar för är några centimeter kortare.

Längden på sovsäckar och personens längd

En del tillverkare gör sina sovsäckar i tre längder och kallar de då oftast för SHORT, REGULAR och LONG. När de anger längden på sovsäcken kan man som en tumregel dra bort cirka 20 cm på totallängden för att veta maxlängd på personen som ska sova i den.

Till exempel den här sovsäcken från Urberg i modell LONG är 225 cm och funkar till en person som är max 205 cm.

Urberg sovsäck LONG 225 cm, passar kroppslängd på max 205 cm
Urberg 3-season Sleeping Bag G5 LONG för personer som är max 205 cm

Det brukar normalt stå angivet vilken som är den maximala kroppslängden som får plats i sovsäcken. Om det inte gör det så fråga butiken eller tillverkaren men som sagt, en tumregel är att dra bort 20 cm på totallängden.

Undvik en för kort sovsäck

Det man absolut ska undvika är att köpa en för kort sovsäck. Det kan påverka komforten och att du sover sämre. Är det kallt kommer din kropp att kylas ner i onödan och du kanske måste klä på dig extra lager längst upp för att inte frysa i din för korta sovsäck.

Kan man sova i en för lång sovsäck? Ja, det är ju bättre ur värmesynpunkt men det kan ju hända att man under natten glider neråt i säcken. En lösning som en del gör är att knyta åt nedre delen på en för lång sovsäck och så att säga ”stänga av” den delen.

Det är vanligt att föräldrar gör som redan hade sovsäck och inte vill köpa en barnsovsäck, som barnet ändå kommer att växa ur vad det lider.

Prismässigt är det ingen skillnad på långa, medel och korta sovsäckar. De allra flesta tillverkare har smetat ut prisbilden och kör med samma pris på alla, trots att det i praktiken går åt mer material för att göra en extra lång sovsäck.

Fler exempel på långa sovsäckar för långa personer