Storlien

Nästan på gränsen till Norge ligger den lilla småorten Storlien med under 70 invånare men god turismtradition. Här har det svenska Kungahuset en stuga som de brukar besöka vid påsk och nyår.

Det är på vintern som turismen är som störst med god tillgång på snö för längdskidåkning och alpin skidåkning. Det är enkelt att ta sig hit med egen bil från Östersund längs E14 i riktning mot Trondheim.

Mitt i byn finns en tågstation för den som vill åka tåg och även busstrafik finns att nyttja.

Storlien på sommaren

Till Storlien kommer turister på sommaren för att vandra, paddla, fiska, rida på islandshästar och spela golf.

Det är lätt att komma ut på fjället eftersom Storlien i praktiken redan ligger i fjällmiljön. Det finns flera markerade leder av olika längd.

Blomsterstigen (6 km)

En klassisk, kortare tur är den som kallas för Blomsterstigen. Den utgår från järnvägsstationen och går förbi utsiktsplatserna Vindarnas Tempel och Ernstkumlet. Vandringsleden anlades redan 1890 för att nyttjas som behandling i friska luften.

Att den kallas för Blomsterstigen beror på att man kan se mängder av vackra fjällblommor längs leden. Titta noga efter Stormhatt, Fjällvioler och Jungfru Marie nycklar.

Storlien till Blåhammaren (17 km)

Från Storlien kan man också vandra till STFs fjällstation Blåhammaren, en av de tre målpunkterna längs Jämtlandstriangeln.

De första 11 kilometrarna går i fjällskog för att sedan leda dig upp mot Blåhammaren och kalfjället de sista 6 kilometrarna.

Bekvämt boende i Storlien

Om du vill ha en skön säng att vila ut i efter dina fjällaktiviteter kan Storlien Högfjällshotell vara ditt boende. Hotellet har varit stängt under många år men 2022 köptes det upp för att bli aktivt igen som ett uppskattat hotell i fjällmiljö.

Storliens Högfjällshotell
Bild: Storliens Högfjällshotell (Booking.com)

Det finns 200 rum, två restauranger, tre barer, simbassäng, gym och annat. Det har pågått och pågår renovering för att fräscha upp byggnaderna där vissa stått sedan 1935. Första året som aktivt hotell igen uppnåddes en omsättning på 23 Mkr.

Le Ski Lodge ligger precis intill järnvägsstationen och här finns familjerum, tvåbäddsrum och enkelrum där frukost ingår. I huset finns även ett steakhouse med jämtländska och amerikanska rätter på menyn.

Ett budgetalternativ är Storliens Fjällgård som är ett vandrarhem med enklare rum för mellan 500-750 kr/natt. Toalett och dusch delas med andra boende i byggnaden. Fjällgården ligger i Visjövalen 3,5 km från Storliens järnvägsstation.

Ställplatser i Storlien

Om du kör husbil eller husvagn hittar du en markerad ställplats på Vintergatan 72 enligt Google Maps. Det är också en del som ställer sig på Rastplats Storlien vid E14 för att övernatta. Där finns toalett, lekplats, sophantering och latrintömning.