Borgafjäll: våra tips på vandringar

I södra Lappland ligger en liten fjällby som heter Borgafjäll, här slutar vägen. Byn hör till Västerbotten och ingår i Dorotea kommun och är en turistort på vintern för skidåkning och skoterkörning medan sommaren lockar till vandring.

Borgahällan

Borghällan vinterbild
Borgahällan vintertid. Foto: P.Lindgren, CC BY-SA 4.0 Wikimedia Commons

Den mesta besökta platsen för vandrare är klippväggen som heter Borgahällan. Den reser sig majestätiskt upp ur Borgasjön med hela 700 meter från vattenytan till bergstoppen.

Att bestiga Borghällan kräver god fysik, speciellt de första 2 kilometrarna som är mycket brant. Skulle det vara en varm sommardag kan du svalka dig vid tjärnen när det planar ut inför de sista 1,5 km.

Saxnäsleden

Borgafjäll ligger i den sydligaste dalgången för de lappländska fjällen. I nästa dalgång finns Saxnäs och du kan vandra dit längs en 16 km lång vandringsled över Satsfjället, en tur som ibland kallas för Konstleden. Längs leden finns nämligen en del konstverk att stanna till vid och betrakta samt att hämta andan vid en stund.

En häftig plats längs leden är toppen på Gaalloen där du ser målet och samtidigt starten ifall du vänder dig om. Det är en dagstur att gå Saxnäsleden och boende finns i både Borgafjäll och Saxnäs så du slipper ta med tält om du inte vill tälta.

Flera fjällvandrare brukar parkera vid Satsfjället, vandra till Borgagården och där äta 5-rätters middag innan de somnar gott. Utvilad och påfylld med energi vandrar de tillbaka över fjället åt andra hållet nästa dag. Går också att ta kollektivtrafik linje 436 från Borgafjäll till Dorotea och vidare därifrån.

Lapplandsleden

Så sent om 2021 invigdes det som kallas för Lapplandsleden och den startar här i Borgafjäll. Sträckningen är hela 19 mil och avslutas i Hemavan, där Kungsleden tar vid.

Man kan se sträckan som en förlängning av Kungsleden eller som en separat fjällvandring med delsträckor och flera knutpunkter in på leden. Läs mer om Lapplandsleden här.