Lapplandsleden: 19 mil mellan Borgafjäll och Hemavan

En av de nyaste vandringslederna i svenska fjällen är Lapplandsleden. Den färdigställdes och invigdes 2021 efter att med stöd från EU fått pengar för att bygga broar, lägga ny spång och sätta upp skyltar längs leden.

Leden går i de lappländska fjällen mellan Borgafjäll och Hemavan och är totalt 19 mil lång. Det finns goda möjligheter att dela upp sträckan i flera etapper. Här är några förslag på lämpliga etapper för dig som tycker 20-25 km är en lämplig distans, vilket skulle betyda 9 dagars vandring.

StartMålDistans
BorgafjällGeartoe rastskydd18 km
Geartoe rastskyddKlimpfjäll20 km
KlimpfjällTjåkkelestugorna20 km
TjåkkelestugornaÅtnikstugan17 km
ÅtnikstuganGränssjö22 km
GränssjöArevattnet27 km
ArevattnetAtoklimpen21 km
AtoklimpenGoeblejaevrie20 km
GoeblejaevrieHemavan19 km

Mat och vatten längs med Lapplandsleden

Det finns gott om vattendrag längs Lapplandsleden så har du bara med dig en eller flera vattenflaskor kan du fylla på med vatten ofta.

Proviantering kan du göra vid starten i Borgafjäll och i Klimpfjäll men resten av sträckan saknas det livsmedelsbutiker på. Se till att du har med dig tillräckligt med frystorkad mat för cirka 10 dagar.

Fiskevatten finns längs leden ifall du vill prova fiskelyckan och äta färskfångad fisk. Kolla upp om du behöver fiskekort och var man isåfall köper det.

Raststugorna på Lapplandsleden

Möjligheterna till övernattning i raststugor är lite olika där vissa endast får nyttjas i nödsituation medan andra stugor har sängplats mot en avgift.

Geartoe rastskydd är bara till för nödsituationer vid dåligt väder eller för en kortare rast. Det är ingen sovstuga helt enkelt utan du får tälta utanför om du vill stanna över natten.

I Klimpfjäll finns flera möjligheter till boende på till exempel Hotell Klimpfjäll eller Klimpfjällsgården Hotel & Restaurant.

Tjåkkelestugan har totalt 8 bäddar och här finns fullt utrustat kök för matlagning. Övernattning sker i mån av plats och det går inte att boka sängplats här.

Åtnikstugan har två våningssängar och ett loft där det får plats cirka 10 personer på egen medtagen luftmadrass eller liggunderlag. Även här är det mot en avgift på 200 kr per person och natt.

Arevattnets stuga har också våningssängar med en bredare underslaf. Det går att övernatta upp till 6 personer i stugan. Priset är återigen 200 kr per natt och person.

I Hemavan finns det flest bäddar och flera hotell och vandrarhem att välja på. Du hittar flera av de genom bokningssajten Booking.com

Karta och GPX-fil över Lapplandsleden

Ladda ner GPX-fil här.