Jakten på bästa myggmedlet

Mygg är ett irriterande moment som många associerar med fjällvandring. I den här guiden får du tips för att hitta det bästa myggmedlet som håller otygen borta.

Det eviga surrandet, eller inande som ljudet heter specifikt för mygg, kan göra oss galna. På vandring i skog och på fjäll kan man försöka hålla farten uppe och vifta bort de.

ina verb ~de ~t
om mygg: frambringa ett vinande ljud vid flykt

Svenska Akademiens ordlista
en mygga suger blod

Så fort vi stannar till är de tyvärr tillbaks och letar efter ett bra ställe att sticka på för att suga blod. För att inte tala om mygg som tagit sig in i tältet och stoppar oss från att sova och vila inför nästa dags vandring.

Aktiva ämnen i myggmedel

Myggmedel innehåller ämnen som ska avskräcka dessa små blodsugare, varav DEET (N,N-dietyl-meta-toluamid) är mest effektivt, utvecklat på 1940-talet av militären i USA.

Molekylstruktur för N,N-dietyl-meta-toluamid (DEET, myggmedel)
DEET (N,N-Dietyl-3-metylbensamid)

Detta kraftfulla ämne förvirrar myggorna så att de inte kan lokalisera oss. Dock bör man använda det med försiktighet, speciellt på känslig hud eller i närheten av plast och syntetmaterial, då det kan orsaka skador.

Icaridin, även känd som picaridin eller saltidin, erbjuder ett skonsammare alternativ. Effektiv mot ett brett spektrum av bitande insekter, denna kemikalie är mindre benägen att irritera huden eller skada utrustningen. Dess skydd varar länge, vilket gör den idealisk för långa vandringar.

icaridin molekylstruktur
Icaridin (Butan-2-yl 2-(2-hydroxyethyl)piperidine-1-carboxylate)

Naturliga lösningar vinna alltmer popularitet, där citronella, eukalyptus och lavendeloljor är favoriter. Även om de är mildare och säkrare, kräver de frekvent applicering och är inte lika långvarigt effektiva som de kemiska motsvarigheterna.

Ett nytt lovande ämne som godkänts för användning är nootkatone, en intressant förening som är känd för sin distinkta grapefruktliknande doft och smak. Ursprungligen isolerades den från nootka-cypressen, men den återfinns även i grapefruktskal.

nootkatone
Nootkatone (4α,5α-Eremophila-1(10),11-dien-2-one)

Forskning har visat att nootkatone har insektsavvisande egenskaper, särskilt mot fästingar och mygg (1). Det är effektivt i låga koncentrationer och har en långvarig verkan, vilket gör det till ett lovande alternativ till mer traditionella insektsavvisande medel.

SVTs reporter Oscar Gyllander gjorde ett enkelt fälttest med ingniden grapefrukt på ena armen och vanligt myggmedel med DEET på andra. Tyvärr visade det sig att myggorna gillade grapefruktarmen mycket bättre och forskaren han intervjuar förklarar att halten nootkatone i en grapefrukt är för låg för att ha effekt (2).

Än finns inget medel i Sverige som innehåller nootkatone

Myggmedel med DEET

MyggA

MyggA myggmedel med 9,5% DEET
 • Innehåll: 9,5% DEET
 • Varaktighet: upp till 8 h
 • Åldersgräns: 3 år
 • Finns som spray och stick

MyggA är Sveriges mest köpa myggmedel och finns att köpa som ett spray eller som en roll-on.

Förutom DEET innehåller det även extrakt av växtoljor från rosor, lavendel och geranium.

Återförsäljare online:


Care Plus

Myggmedel med 40% DEET - Care Plus Anti-Insect
 • Innehåll: 40% DEET
 • Varaktighet: upp till 8 h
 • Åldersgräns: 13 år
 • Starkaste myggmedlet

Care Plus sticker ut (ursäkta skämtet) med tanke på den höga halten av DEET. Det är hela 40% myggrepellerande ämne tillsatt i detta myggmedel.

Produkten ska inte användas på barn under 13 år och inte heller av gravida eller ammande kvinnor.

Återförsäljare online:


US622

US622 mygg- och fästingsspray med 19% DEET
 • Innehåll: 19% DEET
 • Varaktighet: upp till 6 h
 • Åldersgräns: 2 år

US622 ägs av Cederroth och togs ursprungligen fram av den amerikanska armén.

Produkten finns som ett myggstift eller som spray och ska även skydda mot fästingar.

Återförsäljare online:


Bushman

Ultraeffektivt myggmedel Bushman
 • Innehåll: 40% DEET
 • Varaktighet: upp till 15 h
 • Åldersgräns: 13 år

Australiens myggmedel nr 1 som hör till de starkaste medlen med hela 40% DEET.

Det är kladdfritt, tål vatten och svett samt har en behaglig doft enligt de flesta användare.

Återförsäljare online:

Det finns många fler tillverkare och varumärken som baserat myggbekämpningen på DEET. Till exempel är det ämnet i Försvarets myggmedel.


Myggmedel med icaridin

Smidge

Smidge myggmedel med saltidin (icaridin)
 • Innehåll: 20% Saltidin (icaridin)
 • Varaktighet: upp till 8 timmar
 • Åldersgräns: 3 år
 • Spray

För den som vill ha ett DEET-fritt myggmedel är detta en testvinnare enligt Aftonbladet Plus 2023.

Den appliceras i sprayform och är vattentålig. De flesta tycker att doften är behaglig och att den inte känns kladdig på huden.

Återförsäljare online:


Myggmedel med naturliga ämnen mot mygg

Den som vill undvika syntetiskt framställda ämnen och vill ha naturliga ingredienser har lite svårare att hitta produkter. Det finns myggmedel som har extrakt från citroneukalyptus, Citriodiol.

Care Plus Anti-Insect Natural

Care Plus myggmedel baserat på citriodiol

Innehåller den växtbaserade aktiva substansen citriodiol, en naturlig olja som utvinns ur citroneukalyptusträdet.

Sjö & Hav Mygg+Fästing

Sjö & Hav mygg + fästing med citroneukalyptus

Insektsmedlet innehåller extrakt från Citroneukalyptus och är biologiskt nedbrytbar.

Vilket är bästa myggmedlet för barn?

Åldersgränsen för myggmedel är i regel 3 år och det beror på att deras hud är mer genomsläpplig för kemikalier. Myggmedlen med höga halter av DEET (40%) är inte tillåtet för barn under 13 år medan de som har kring 10-20% kan användas på barn från 3 års ålder.

Barn från tre års ålder kan också använda myggmedlen med 20% icaridin (Smidge) och de medel som innehåller citriodiol (Care Plus Natural och Sjö & Hav Mygg+Fästing). Så ska du vandra i fjällen med barnen bör du välja ett som de kan ha på sig.

Starka myggmedel kan vara farliga

Det finns en anledning till att myggmedel måste godkännas av Kemikalieinspektionen i Sverige. Varje medel har ett regnr och med det kan man söka på uppgifter från tester och beslut om produkten.

sprayar myggmedel på benen

För starka medel godkänns inte för allmänt bruk och försäljning till konsument. De som har godkänts kan ha upplysningar om hur de bör appliceras på ett säkert sätt.

Du kan läsa om produkterna i säkerhetsdatablad som oftast finns att ladda ner från återförsäljare eller från databaser med produktinformation. Till exempel finns att läsa om CARE PLUS ANTI-INSECT DEET SPRAY 40% att man genast bör tvätta huden med mycket vatten och tvål ifall hudkontakt uppstått.

Därför är det många som väljer att spraya såna starka myggmedel utanpå sina kläder istället.

Myggmedel för hundar

För alla hundägare som gillar att vandra med sin hund finns det också myggmedel att ta till. Trikem Renons Mygg & Fästing är en produkt som säljs av djurbutiken Zoo men också av outdoorbutiker som Widforss.

Den innehåller 20% Icaridin och kan ge dagslångt skydd mot flugor, myggor och fästingar. Produkten kan användas av människor också ner till 3 års ålder.

Alternativa sätt att bekämpa myggor med

Förutom de traditionella myggsprayerna, krämer och salvor finns det alternativa metoder att testa.

moskitofree, dielektriska barriärutsläpp gör dig osynlig för myggen

Det finns till exempel Moskitofree, en elektronisk pryl du hänger runt halsen och som ger dielektriska barriärutsläpp. Vad är nu det? Enligt tillverkaren ska det hämma myggornas förmåga att upptäcka människans luktmolekyler. Vi har inte testat denna själva ännu men den finns att beställa hos Outnorth.

myggklistermärken

Klistermärken mot mygg, även kallad myggplåster, är en liten tygbit som likt ett klistermärke fästs direkt på kläderna. De avsöndrar en doft av citronellaolja och pepparmintolja, vilket myggen ogillar starkt. Det är många som köper dessa till barnen så de slipper spray och myggmedel. Återförsäljare: Laglappen

Thermacell, ofta vinnare i bäst-i-test

Thermacell är en effektiv gasdriven enhet som kan skapa en skyddszon (20m² med MR300) dit myggjävlar inte kommer. Du skjuter in preppade myggmedelsmattor i enheten och en matta ger 12 timmars skydd. Återförsäljare: Kjell&Co | Widforss

I ett inslag på SVT Västmanland 4/6 2024 får vi höra hur Veronika i Kvicksund använt det biologiska antimyggmedlet BTI (Bacillus thuringiensis israelensis). Medlet har tidigare använts vid bekämpning av myggor i Nedre Dalälven, men det är inte tillåtet för privatpersoner att använda det i Sverige.

Fler sätt att undvika myggstick på i fjällen

 • Klä dig i löst sittande, långa kläder som täcker huden
 • Undvik att röra dig i tät och fuktig vegetation
 • Om möjligt vid stopp, sitt eller stå i fläktande vind
 • Planera din vandring till sena hösten

Källor

 1. Clarkson, T. C., Janich, A. J., Sanchez-Vargas, I., Markle, E. D., Gray, M., Foster, J. R., Black Iv, W. C., Foy, B. D., & Olson, K. E. (2021). Nootkatone Is an Effective Repellent against Aedes aegypti and Aedes albopictus. Insects, 12(5), 386. https://doi.org/10.3390/insects12050386
 2. SVT Nyheter, SVT testar: Vad funkar bäst – myggmedel eller grapefrukt? 2022-07-15