Sova i bilen

Att sova i sin bil är ett billigt sätt att campa på, under en resa eller som utgångspunkt vid vandring. En del bilar har till och med fått speciella funktioner som Camp Mode (Tesla) där fläktsystem, värme och elström via USB hålls igång.

Storleken på bilen påverkar såklart vilken komfort du får när du vill sova i bilen. Större bilar ger både mer längd och bredd så att två personer kan sova där. Riktigt breda vans (skåpbilar) kan ha plats för en hel barnfamilj om man gillar att sova tätt tillsammans.

par med hund sover i bilen på campingplats

Genom att fälla baksäte helt, skjuta fram förar- och främre passagerarsäte helt kan en lång person sova utsträckt i bilens färdriktning.

En del packar med sig en madrass och andra kör med uppblåsbara luftmadrasser. Vad som funkar bäst för dig är hur mycket packning du har plats för helt enkelt. Har du ont om plats kan ett taktält vara en bättre lösning.

Säkra syretillgången i bilen

Det absolut viktigaste att tänka på när man ska sova en natt i sin bil är syret (eller för mycket koldioxid)! Nu är det dock så att nästan alla bilar är så pass otäta att det inte är någon risk för syrebrist.

För att inte få känslan av att syret tar slut kan du veva ner fönstren en aning. Det blir lätt immigt om man sover två personer i bilen och har stängda fönster. Upplever du problem med att mygg tar sig in genom minsta lilla glipa, skaffa ett myggnät till bilfönstren.

På kvällen kan det vara lite kyligt och då är det många som tycker det är dumt att släppa ut värmen. När solen värmer på morgonen kan det däremot bli tvärtom, som en bastu!

vacker utsikt från sovplats bak i bilen

Försök att parkera och ha din ställplats i skuggan så undviker ni stora svängningar i temperatur. Däremot gäller inte allemansrätten på samma sätt som vid övernattning i tält. Du får inte köra ut fordon hur som helst i terrängen.

Se till att respektera trafikreglerna och parkera aldrig på någons privata väg. Ta med dig allt skräp och ha som mål att det inte ens ska synas att du campat i bilen på platsen.

Är det lagligt att sova i bilen?

Det görs ingen juridisk skillnad på husvagn, husbil och vanlig bil när det gäller att campa och sova i sitt fordon.

Men oavsett vilket fordon du kör så ska du såklart hålla dig till trafikreglerna. Kolla därför att det är tillåtet att parkera där du tänker dig ställplats för natten. Många som campar i bilen tar sig gärna en bit från huvudlederna där trafiken inte är så tung.

Hitta bra campingplatser för övernattning i bil

För att hitta bra campingplatser dit du kan köra och bo i bilen kan du använda flera olika sätt. Dels kan du titta på Google Maps och använda både den vanliga kartan och satellitkartan.

En annan möjlighet är att ta del av andras tips och där finns till exempel tjänsten Park 4 night. Där skriver andra användare recensioner, lägger upp bilder och ger tips som kan vara bra att känna till.

Vanliga misstag som nybörjare gör när de övernattar i bilen

  • Startar billarmet när de försöker öppna dörren inifrån och har låst bilen över natten.
  • Har laptop, mobil och andra enheter kopplade till bilens 12V-uttags och tömt startbatteriet på ström under natten.
  • Glömt att införskaffa insynsskydd, inte bara för att det kan vara läskigt att se någon stirra in utan också för att stänga ute ljuset så du/ni kan sova ut på morgonen. Det blir helt enkelt mysigare också.

Sol- och insynsskydd

Du kan hitta olika lösningar för att stoppa solen eller gluttare från att titta in i bilen. Här är några butiker med ett sortiment att kika närmare på och se om du hittar nåt som passar din bil.

Bokstavligen närliggande alternativ till att sova i bilen

Tycker du att bilen är lite för trång, särskilt om du har mycket packning med dig så kan du kolla in de här alternativen på att campa med/i bilen.