Extra breda sovsäckar

Extra breda sovsäckar är ett utmärkt val för personer som vill ha lite extra utrymme och bekvämlighet när de campar eller vandrar. Dessa sovsäckar är speciellt utformade för att ge mer plats för ben och axlar, så att man kan röra sig mer fritt och sova bekvämt. Att vara utvilad för nästa dag på fjällvandringen är viktigt så om du har behov av en sovsäck av typen Wide så läs gärna vidare om våra tips.


Innehåll


För vem passar extra bred sovsäck bra?

Det är inte för alla som en extra bred sovsäck är det bästa valet men fördelen som kan nyttjas är det extra utrymmet i bredd. Det passar till dig om du:

  • Gärna sover på sidan och vill kura ihop dig.
  • Har svårt att hitta bekväma sovpositioner
  • Planerar att sova i kalla temperaturer och vill ha extra isolering
  • Vill kunna lägga till extra vandringskläder och filtar för att hålla dig varm.

Tänk på att det är viktigt att välja en sovsäck med rätt temperaturgräns för ens sovbehov och att det är viktigt att välja rätt storlek för ens kropp för att hålla sig så varm som möjligt.

En bred sovsäck har mer material och väger därför extra jämfört med traditionellt smalare sovsäckar. Du som väljer en sovsäck av typen wide måste därför vara beredd på att bära mer i din packning.

Det extra materialet innebär också att det är dyrare att tillverka dessa sovsäckar samt att lägre produktionsvolymer också pressar upp priset. Av den anledningen kan en bred modell av en sovsäck vara något dyrare än dess smalare motsvarighet.

Tips på breda sovsäckar

Det finns många modeller och tillverkare som har bredare sovsäckar men vi har försökt förenkla för dig så att du inte översvämmas med ett för brett utbud. Paradoxalt har vi alltså smalnat av presentationen av breda sovsäckar så det blir enklare att välja.

Urberg Extra Wide Sleeping Bag

Urberg Extra Bred Sovsäck

Omkretsen runt axlarna på denna sovsäck är hela 208 cm och har en extra tilltagen bredd i övre delen. Sovsäcken är mumieformad och smalnar av nedåt med en bredden vid höften på 82 cm och vid fotboxen på 60 cm. Urbergs Extra Wide Sleeping Bag passar till vår/sommar/höst och kan klara extremtemperatur ner till -10 grader men har sin komfort kring +5 grader.

Den här sovsäcken finns bara att köpa hos Outnorth, eftersom det är deras eget varumärke.

Sea to Summit Trailhead ThII Regular Wide

Sea to Summit Trailhead ThII Regular Wide

Den rektangulära formen på denna sovsäck gör att den känns rymligare, speciellt i axelpartiet där de flesta människor har sitt bredaste mått. Sovsäcken klarar extremtemperaturer ner till -16 grader C och det mycket tack vare den så kallade WaveLoft-konstruktionen. Även fotlådan är anatomiskt utformad för extra utrymme.

Rab Ascent 700 Extra Wide

Rab Ascent 700 Extra Wide

Rab gör utrustning av hög kvalité och i deras sortiment med sovsäckar finns denna Ascent 700 i en Extra Wide modell. Den är framtagen för att sova i vid kalla förhållanden och klarar imponerande -27 grader som extremtemperatur. Enligt tillverkaren själva är den komfortabla temperaturgränsen vid -9 grader.

Längden på sovsäcken är 230 cm och passar till en person som är max 200 cm lång. Bredden (omfånget) på Rab Ascent 700 Extra Wide är 182 cm vid axelpartiet, 148 cm kring höften och 118 cm vid fotänden.