Taktält: Så tältar du på biltaket

Vi är många som tar bilen ut i naturen för att upptäcka fjäll, skogar och sjöar. Ett praktiskt sätt att campa på är med taktält, alltså ett tält ovanpå biltaket. Där kan vi vila ut och göra oss redo för nästa dags äventyr.

fyrkantigt taktält ovanpå bilen

Om du funderar på att skaffa ett taktält till din bil, finns det flera modeller att välja mellan. Du bör dels tänka igenom hur många som ska kunna få plats och om den passar till den bil du har.

Det finns mindre taktält för 2 personer och det finns större tält för familjer på upp till 4-5 personer. De större tälten har ofta ett hårt skal, vilket ger ökad hållbarhet och bättre skydd mot väder och vind.

Oavsett antal sovplatser är det viktigt att tältet är lätt att montera på biltaket och att bilens tak klarar av vikten.

tältet är uppfällt på biltaket

Hyra eller köpa taktält

Många väljer att hyra taktält, särskilt för kortare utflykter eller om man vill testa på konceptet innan köp. I städer som Stockholm och Göteborg finns flera tjänster där du kan hyra taktält.

Alternativt kan du direkt köpa ett biltakstält och det finns möjligheter att hitta både nya och begagnade modeller. Skulle det där med att tälta på taket inte vara något för dig finns ju alltid möjligheten att sälja det.

Thule Tepui taktält monterat på en Volvo
ModellTillverkareÅterförsäljare
Tepui KukenamThuleMekonomen | Outnorth
Tepui AyerThuleMekonomen
SkyriseYakimaMekonomen

Taktält under olika säsonger

Taktält är inte bara för sommaräventyr; de kan också användas under vintermånaderna. Vissa modeller är särskilt designade för att hålla värmen bättre, vilket gör dem till ett utmärkt val för camping under kyligare förhållanden.

När du väljer taktält för vinterbruk, bör du se till att det har tillräckligt med isolering och att materialet i skalet kan stå emot både kyla och snö.

ligger och njuter av utsikten i mitt taktält i fjällen

Att tänka på vid val av taktält

När du ska välja taktält är det viktigt att tänka på både funktionalitet och komfort. Titta efter vilka som fått bäst-i-test så får du en uppfattning om vad som experter anser vara bra kvalitet och funktionellt.

Det är också viktigt att överväga hur enkelt det är att montera på taktältet, fälla upp och ner det, samt hur mycket vikt ditt biltak kan hantera.

Att tälta på biltaket med ett taktält ger en unik frihet att utforska naturen utan att förlora komforten från en traditionell campingupplevelse. Med rätt tält på biltaket kan du och dina medresenärer njuta av naturen på ett helt nytt sätt.

Samlade frågor och svar

Kan man tälta på biltaket när maxlasten anges vara 75 kg?

Det är vanligt att maxlast som anges för takräcken är 75 kg. Det gäller vid körning (dynamisk maxlast) så själva taktältet får inte väga mer än det. Däremot när du står still och campar tål bilen och takräcket mycket mer vikt.

Ingår det stege till taktält?

Det beror på vilken modell du köper och om det är ett komplett paket eller inte. Hur som helst har de flesta tillverkarna en stege anpassad för att ta sig upp till taktältet.