Vandra i Norge nära Sverige

Vill du vandra i Norge men inte alltför långt från svenska gränsen? Då kan du spana in de här tipsen på fina vandringsställen nära Sverige fast i norsk fjällterräng.

Femundsmarka nationalpark

Nationalparken Femundsmarka är ett långsträckt område som angränsar i öster mot Sverige och området kring Grövelsjön. Parken har två entrepunkter med Synnervika i norr och Elgå i söder.

Ett vackert sätt att ta sig in i parken är med båten Femund II, som gör flera stopp på vägen där du kan hoppa av och börja din vandring.

Elgå är en liten ort där vägen slutar, precis vid sjön Femunden. Där kan du parkera om du kommer med bil från Grövelsjön och ta dig in i Femundslia och nationalparken från söder. Här finns också ett hotell och campingplats för övernattning.

Sjön Femunden
Sjön Femunden som utgör västra gränsen för Femundsmarka nationalpark. Foto: Booking.com

Vill du utgå från Sverige och göra ett äventyr in i Norge är Käringsjön en bra startpunkt. Därifrån kan du paddla in i Femundsmarka och faktiskt ända fram till Femundsjön. Gör ett strandhugg och vandra där du vill.

Vandring i Junkerdal

Väg 95 från Arvidsjaur, via Arjeplog och Vuoggatjålme tar dig in i Norge. Där byter vägen namn till väg 77 och når strax innan E6 en vacker dalgång som heter Junkerdal.

Vid Junkerdal reser sig många höga fjälltoppar upp och vissa mer spektakulära än andra. Solvågtinden är en sådan som har en liten topp med ett lodrätt stup på ena sidan.

Toppen på Solvågtind syns till vänster, junkerdalsälven rinner fram
Junkerdalen med Solvågtind med sin ståtliga topp. Foto: Frankemann Wikimedia Commons CC4.0

Att bestiga Solvågtind kräver god fysik och leden har ungefär samma stigning som leden upp på Kebnekaise. Det är 10 kilometer enkel väg från Storjord, och cirka 1400 höjdmeter från dalgången upp till toppen.

Väl uppe kan du blicka ut från 1559 meters höjd över ett vidsträckt landskap med vatten, fjäll och dalgångar.

I Storjord finns ett litet och mysigt hotell med plats för 9 gäster, fördelat på fyra dubbelrum och ett enkelrum.