Norska fjällstationer och hytter

Den norska motsvarigheten till STF heter DNT, Den Norske Turistforening. Precis som här i Sverige får man olika förmåner som medlem men man behöver inte vara det för att boka boende på turiststationerna. Ett medlemskap kostar cirka 800 kr per år.

DNT är ansvarig för driften av ungefär 550 olika stugor (eller hytter) i hela Norge. Stugorna är antingen obemannande eller bemannade och det finns vissa med servering och andra med självhushåll. På en bemannad stuga kan man erbjudas frukost och middag och det finns sänglinne att hyra.

Bemannade norska fjällstationer på sommar och höst

Stugorna som har bemanning är öppna från slutet av juni och stänger i mitten av september eller oktober. Endast stugor vid Haukeliseter och Preikestolen har öppet året runt.

Till fjällstugorna utan service behöver man ha med sig sovsäck och egen mat. Det brukar finnas köksredskap och mellan 5-25 sovplatser och man behöver sällan boka plats.

I fjällstationerna med självhushåll brukar det finnas en liten kiosk där man kan köpa proviant av enklare sort; knäckebröd, pålägg, snacks och middagsrätter för egen tillredning.

De flesta av stugorna är olåsta med några undantag där endast medlemmar i DNT kan begära en nyckel.

Nya boenden i Norsk fjällmiljö

En skillnad mellan de norska och svenska fjällstationerna är att Norge har haft en explosionsartad utveckling när det gäller nya byggen. De traditionella timmerstugorna har fått sällskap av arkitektritade fjällstationer och hytter utöver det vanliga.

Tydlig trend är att man ska kunna njuta av fjällvyerna även inomhus med panoramafönster från golv till tak. Många framstående arkitekter har velat vara en del av utvecklingen och en drivande kraft är till exempel byrån Snøhetta.

Det finns också många svenskar som förälskat sig i den norska naturen och valt att köpa hytte i Norge. Du kan hitta stugor till salu på flera norska webbplatser.

Länkar