Midjeväska

Om man inte ska ut på en längre vandring utan bara göra en kortare tur på någon timme sådär är en midjeväska mycket praktiskt att ha. Midjeväskan för vandring lämpar sig bra att ha sin mobil i, plånboken, någon energibar och kanske nån godisbit.

De kan kallas för lite olika saker de här väskorna från magväska och midjeväska till slingväska. Designen skiljer sig åt mellan olika märken och väljer du ett friluftsmärke kommer den att ha en tydlig karaktär av friluftsväska.

En fördel då är att tillverkaren oftast har tänkt på allt som kan behövas för just en midjeväska till vandring. De är gjorda i tyg som är vattenavvisande, de har säkerhetsfickor med YKK-dragkedjor som håller länge och framförallt är de bekväma att bära.


3 midjeväskor vi tycker är bäst för vandring


1. Ulvö Hip Pack midjeväska från Fjällräven

Ulvö Hip Pack midjeväska, 3 sätt att bära den på
Tre sätt att bära midjeväskan Ulvö Hip Pack på

Den här sköna midjeväskan från klassiska märket Fjällräven finns i två storlekar (M, L) och tre färger; Black, Mountain Blue och Red Gold. Tyget är deras egna Bergshell-väv och väskan har ett stort fack samt en kompletterande säkerhetsficka på baksidan (in mot din kropp).

Bärremmen är 25 mm bred och går att justera för bästa passning på din höft. Magväskan är vattenavvisande tack vare Bergshelltyget som också är ett G-1000, vilket gör att hår och ludd inte fastnar på den.

2. Jester Bum Bag från The North Face

Jester Bum Bag midjeväska från The North Face
Midjeväska som rymmer 2,2 L och har komprimerande snörsystem.

Den kanske ser kompakt och liten ut men man förvånas över hur mycket som ändå får plats i The North Face Jester Bum Bag. Det snörsystem som de försett väskan med gör att man kan pressa ihop annars volymkrävande packning.

Man kan bära väskan runt sin midja eller tvärs över kroppen på framsidan eller baksidan. Tyget är inte helt vattentätt men absolut vattenavvisande. Väskan rymmer 2,2 L och väger 140 g.

3. Osprey Talon 6

Osprey Talon 6 midjeväska med plats för flaskor
Osprey Talon 6 midjeväska med plats för flaskor

Den här midjeväskan har plats för vattenflaskor på utsidan som man snabbt och lätt kommer åt. Det är bra om man passerar en bäck och vill fylla på vatten eller är törstig och inte vill ta av sig väskan.

StraightJacket™-kompressionssystem ser till att hålla packningen på plats så det inte skumpar omkring inuti väskan. På sidan som vetter mot ryggen finns Ospreys AirScape med god ventilation så det inte blir supersvettigt på ryggsidan.

En liknande väskmodell heter Tempest 6 och finns i rostfärg men i övrigt har den samma funktionalitet och är en bra midjeväska för vandring.

Tänk på detta när du planerar köp av midjeväska

Passform

Det är viktigt att din lilla midjeväska är skön att bära och passar dig och din kropp. Det går inte att hitta en som passar 100% men välj åtminstone en som har justerbar bärrem.

För att din vandring ska bli njutbar ska du helst inte känna av din midjeväska. Den ska bli som ett med dig och bara följa med dig i dina rörelser på vandringsleden.

Designen

Passformen är visserligen en del av designen men här menar vi främst funktionalitet så som antalet fickor, dragkedjor och hur vikten fördelas i väskan. Välj om du vill ha en som bäres i ländryggen eller på höften, kanske en väska som går att växla mellan dessa positioner.

Hur mycket behöver du ha med dig? Lägg fram alla saker du skulle vilja få plats med i en midjeväska och försöka uppskatta hur stor volym som behövs. Välj en midjeväska som rymmer det där du plockat fram, eller så måste du välja bort något.

Priset

Försöker du hålla dig till en strikt budget och tittar bort när priset på en midjeväska ligger på flera hundralappar? Tänk då på att kvalité och pris hänger väl ihop och en billig väska på under hundralappen kommer mest troligt att kosta dig mer i form av irritation och till slut leda dig till ett nytt köp igen.

En bra prisnivå i förhållande till kvalitet är mellan 300-700 kr enligt vår bedömning. Under det priset är kvaliten för dålig och funktionaliteten saknas som vi kan behöva för vandring. Över det priset är det svårt att förstå vad man betalar extra för jämfört med motsvarande modeller kring 500 kr.