Frystorkad mat

Att frystorkad mat är så populär vid fjällvandring är för att maten väger lite, är lätt att transportera och har lång hållbarhet. Allt som behövs för att förbereda maten är att tillsätta vatten och i fjällvärlden är det mesta vatten så rent att det är bara att ta ur en fjällbäck.

frystorkad mat headerbild

Så tillverkas frystorkad mat

Frystorkad mat är en typ av konserverad mat där vattnet har avlägsnats genom en speciell torkningsprocess kallad frystorkning eller lyofilisering. I denna process fryser man först maten och sedan används ett vakuum för att avlägsna iskristallerna, vilket gör att matens struktur och näringsinnehåll förblir i stort sett oförändrade.

Resultatet är en lätt och hållbar produkt som kan lagras i rumstemperatur under lång tid utan att förlora sin smak eller näringsvärde. Produkten är populär även hos preppers som vill säkra tillgången på mat för nödsituationer.

Köpa frystorkad mat billigt

Förpackningarna med frystorkad mat för outdooräventyr är kompletta måltider och finns att köpa i friluftsbutiker. Priset för en portion ligger i regel på mellan 50-100 kr och huruvida det är billigt, dyrt eller överkomligt är upp till dig att bedöma.

Real Turmat frystorkad chiligryta

Att kunna handla frystorkad mat billigt intresserar många men det är svårt att hitta fyndpriser. Just det faktum att maten är så hållbar och har ett bäst-före-datum långt in i framtiden gör att butiker kan ha lager länge. De behöver sällan rea ut den frystorkade maten på grund av att den håller på att gå ut.

Vi brukar bevaka utbudet hos MATSMART, som är en butik där överskottsmat eller uppköpta konkurslager säljs ut billigt. Där har vi stundtals hittat storpack med frystorkad mat och då kunnat köpa på oss mycket på en gång till mer än halva priset.

Laga frystorkat hemma

Det är tekniskt möjligt att göra frystorkning hemma, men det är en komplex och tidskrävande process som kräver specialutrustning. Du måste ha:

  • Frystorkningsmaskin
  • Frys
  • Vakuumkammare (om inte maskinen har en inbyggd)

Processen för att tillaga mat och frystorka den kan se ut så här:

  1. Förbered maten: Skär maten i mindre bitar för att påskynda torkningsprocessen.
  2. Frys maten: Frys maten till en mycket låg temperatur, vanligtvis under -30°C (-22°F).
  3. Torka under vakuum: Placera den frysta maten i frystorkningsmaskinen eller vakuumkammaren. Maskinen skapar ett vakuum och börjar uppvärmningscykeln för att sublimera isen i maten. Sublimering är när ett fast ämne går direkt till gasform.
  4. Testa maten: Efter torkningscykeln är klar, testa maten för att se till att all fukt har avlägsnats.
  5. Förpackning: Förpacka den torkade maten i lufttäta påsar eller behållare med syreslukare för längre hållbarhet.

Det är viktigt att nämna att frystorkning hemma inte alltid är lika effektiv som industriell frystorkning på grund av skillnader i utrustning och kunskap. Effektiva maskiner kostar mellan 50 000 – 100 000 kr så det är inget man bara köper hem för skojs skull.

Om du är intresserad av att prova detta hemma, bör du göra en noggrann research och eventuellt konsultera experter för att säkerställa att du uppnår de bästa och säkraste resultaten. Mat är livsviktigt och dålig mat ska man alltid undvika.