Blåsor och skoskav på fötter och tår

Att under en vandring drabbas av skavsår eller blåsor på fötterna är irriterande och kan förstöra upplevelsen. För att undvika fotblåsor finns det flera saker du kan göra i förebyggande syfte. I den här guiden får du våra tips för att hantera skoskav och olika blåsor som kan bildas på foten eller mellan tårna på till exempel fjällvandring.

skoskav på hälsenan, sönderklippta bakkappor på skorna, kompresser på skavsåret
Ett litet skoskav kan bli ett stort sår som behöver sårbehandling på många olika sätt.

Innehåll i artikeln


Förebyggande åtgärder mot fotblåsor och skoskav

Även om skoskav och fotblåsor kan se ut på lite olika sätt är det samma förebyggande åtgärder som gäller. Vad du har på foten avgör hur lätt blåsor och skav kan uppkomma. Det gäller att kolla över dina strumpor och skor samt ge tid för dina fötter att vänja sig.

Det sämsta du kan göra inför en fjällvandring är att köpa nya vandringskängor och strumpor av dålig kvalité och inte gå in kängorna före själva vandringen. Det är nästan som att be om fotproblem med smärtande skoskav och blåsor lite varstans.

Gå in dina nya skor och vandringskängor

Om du skaffat nya vandringsskor eller vandringskängor ska du stegvis gå in skorna hemma. Du kan börja med korta sessioner inomhus eller en promenad runt kvarteret. Öka successivt på tiden och antalet steg som du går i dina nya kängor. Dina kängor ska vänja sig vid dina fötter, och dina fötter ska till viss del även vänja sig vid nya kängorna.

Det som händer under invänjningen är att kängorna nöts in och dina fötter stärker huden på de partier som utsätts för nötning. Eftersom olika skor är konstruerade på olika sätt blir det nya nötningspunkter när du skaffar nytt att ha på fötterna.

Det gäller ju även om du köper samma modell av vandringskängor som du haft tidigare. Kängorna direkt från skofabriken är inte likadan invändigt som dina välanvända kängor som nu behöver bytas ut. Samma sak gäller om du köper begagnat, för dina fötter ser inte likadana ut som tidigare ägares fötter.

En skillnad på vandringskängor och vandringsskor är att i lågskaftade skor kan grus och skräp lättare ta sig in. Gå inte för länge med en irriterande liten sten i skon, ta ut den direkt så minskar risken för sår. Får du ofta in smågrus, överväg att köpa damasker för vandring som du kan trä utanpå skorna vid behov.

Använd rätt strumpor mot blåsor

Strumpor kräver inte lika omfattande process för att nötas in som skor gör. Här gäller det mer att köpa rätt typ av vandringsstrumpor och faktiskt se till att ha flera par och att byta strumpor ofta. Det som orsakar blåsor och skav från strumporna är hur bra de andas och hur rena de är.

Fukt (och fotsvett) måste få en chans att lämna dina fötter. Därför är det viktigt att strumpor för vandring är tillverkade i ett material som andas och gärna torkar fort. Fuktig miljö är dessutom en grogrund för fler fotproblem som fotsvamp.

Skavsår och blåsor som uppstår på grund av felaktigt bruk av strumpor är i regel att strumporna glider omkring för mycket. Strumpor som ger fotblåsor har också oftast sömmar på ”fel” ställen för din fot.

Strumpor från injinji

Bra material på vandringsstrumpor mot blåsor är ull eller syntetiska material. Du ska undvika bomullsstrumpor eftersom de suger åt sig fukt och ökar risken för vätskefyllda blåsor.

Får du ofta blåsor på tårna kan du testa tåstrumpor i vilka varje tå har sin egen strumpdel och därför inte gnider mot närliggande tå. En tillverkare av den sortens strumpor är Injinji.

Vårda dina fötter och preppa med mjukgörande fotkräm

Att ha rena och vårdade fötter när du börjar din vandring är förebyggande mot skav och blåsor. Se till att klippa naglarna, speciellt om de tenderar att sticka ut åt sidan på tån. Tvätta huden mellan tårna och smörj in fötterna med mjukgörande och fet hudkräm.

En sådan fet hudkräm kan du även stoppa med i din packning. Under en paus kan du ta av dig vandringsskorna och bättra på krämskiktet.

Ett annat sätt att förebygga är genom att använda fårull på utsatta områden. Svenska produkten BlissWool är det många vandrare och ultralöpare som tycker funkar bra.

Så utvecklas vätskefyllda fotblåsor

Ett skavsår börjar oftast med att ett område under huden fylls med vätska. Det kan vara en klar vätskefylld blåsa eller en blodfylld blåsa på foten. Smärtan kommer redan innan blåsan är synlig så är du reaktiv kan du försöka stoppa nötningen i tid.

Fotblåsa under foten

Har skavet redan fyllts med vätska finns risk att den går sönder och ett skavsår uppstår. Det är viktigt att rengöra och skydda såret mot smuts, för det kan annars bli infekterat. En infektion i ett skavsår märks genom att området blir rött, svullet och känns varmt.

Vill det sig illa börjar det bildas var och blir det inte bättre på en vecka ska du söka vård. Får du feber så vänd dig direkt till en jouröppen mottagning för hjälp.

Så kan du behandla en fotblåsa själv

  • Peta inte hål på blåsan. Huden är ett viktigt skydd.
  • Om det gått hål på fotblåsan, tvätta rent såret.
  • Använd skavsårsplåster som kan lindra smärtan, skydda såret och även underlätta läkningen.

Om fotblåsan eller skavsåret gör väldigt ont kan du tejpa fast en filtring runt området. Då skyddar du området mot tryck och nötning, vilket ju är det som orsakar smärtan. Hansaplast gör små och smidiga filtringar som funkar bra till skav- och blåsor på fötterna. De hittar du att köpa hos till exempel Apotek Hjärtat.

Vanliga plåster som du använder på småsår funkar ganska dåligt på fötterna. Det är för att de inte kan stå emot upprepad nötning som sker i varje fotsteg. Därför är det skavsårsplåster som gäller för fotblåsor och skavsår.

Det förekommer också många tips på huskurer mot blåsor på fötterna; att sänka ner fötterna i ett varmt fotbad med saltat vatten, smörja med aloe vera eller badda med bikarbonat och väteperoxid. En del av huskurerna låter ganska extrema så testa med försiktighet.

7 saker att komma ihåg om fotblåsor och vandring

  1. Gå in dina vandringskängor innan vandringen
  2. Förbered dina fötter med god fotvård
  3. Håll fötterna torra och rena
  4. Peta inte hål på vätskefyllda blåsor
  5. Tvätta rent skavsår på fötterna
  6. Byt strumpor ofta
  7. Använd skavsårsplåster och/eller filtringar

Butiker för dina fötters bästa