Att drabbas av skavsår eller blåsor på fötterna är irriterande och kan förstöra en efterlängtad vandring i skogen eller på fjället. Det finns många saker man kan göra i förebyggande för att undvika fotblåsor. I den här guiden tittar vi även på sätt att hantera skoskav och olika blåsor som kan bildas på foten eller mellan tårna.

Förebyggande åtgärder mot fotblåsor och skoskav
Även om skoskav och fotblåsor kan se ut på lite olika sätt är det samma förebyggande åtgärder som gäller. Vad vi har på foten avgör hur lätt blåsor och skav kan uppkomma. Det gäller att kolla över både strumpor och skor samt ge tid för dina fötter att vänja sig vid de.
Det sämsta man kan göra inför en fjällvandring är att köpa nya vandringskängor och strumpor av dålig kvalité och inte gå in kängorna före själva vandringen. Det är nästan som att be om fotproblem med smärtande skoskav och blåsor lite varstans.
Gå in dina nya skor och vandringskängor
Om du skaffat nya vandringsskor eller vandringskängor ska du stegvis gå in skorna hemma. Du kan börja med korta sessioner inomhus eller en promenad runt kvarteret. Öka successivt på tiden och antalet steg som du går i dina nya kängor. Dina kängor ska vänja sig vid dina fötter, och dina fötter ska till viss del även vänja sig vid nya kängorna.
Det som händer är att kängorna nöts in och dina fötter stärker huden på de partier som utsätts för nötning. Eftersom olika skor är konstruerade på olika sätt blir det nya nötningspunkter när man skaffar nytt att ha på fötterna.
Det gäller ju även om du köper samma modell av vandringskängor som du haft tidigare. Kängorna direkt från skofabriken är inte likadan invändigt som dina välanvända kängor som nu behöver bytas ut. Samma sak gäller om du köper begagnat, för dina fötter ser inte likadana ut som tidigare ägares fötter.
Använd rätt strumpor mot blåsor
Strumpor kräver inte lika omfattande process för att nötas in som skor gör. Här gäller det mer att köpa rätt typ av vandringsstrumpor och faktiskt se till att ha flera par och att byta strumpor ofta. Det som orsakar blåsor och skav från strumporna är hur bra de andas och hur rena de är.
Fukt (och fotsvett) måste få en chans att lämna foten. Därför är det viktigt att strumpor för vandring är tillverkade i ett material som andas och gärna torkar fort. Fuktig miljö är dessutom en grogrund för fler fotproblem som fotsvamp.
Skavsår och blåsor som uppstår på grund av felaktigt bruk av strumpor är i regel att de glider omkring för mycket. Det kan också bero på att det finns sömmar på ”fel” ställen för din fot.
Bra material på vandringsstrumpor mot blåsor är ull eller syntetiska material. Man ska undvika bomullsstrumpor eftersom de suger åt sig fukt och ökar risken för vätskefyllda blåsor. Får du ofta blåsor på tårna kan du testa tåstrumpor i vilka varje tå har sin egen strumpdel och därför inte gnider mot närliggande tå. En tillverkare av denna strumptyp är Injinji.
Vårda fötterna och preppa med mjukgörande fotkräm
Att ha rena och vårdade fötter när man börjar sin vandring är förebyggande mot skav och blåsor. Se till att klippa naglarna, speciellt om de tenderar att sticka ut åt sidan på tån. Tvätta huden mellan tårna och smörj in fötterna med mjukgörande och fet hudkräm.
En sådan fet hudkräm kan du även stoppa med i din packning. Under en paus kan du ta av dig vandringsskorna och bättra på krämskiktet.
Ett annat sätt att förebygga är genom att använda fårull på utsatta områden. Svenska produkten BlissWool är det många vandrare och ultralöpare som tycker funkar bra.
Så utvecklas fotblåsor
Ett skavsår börjar oftast med att ett område under huden fylls med vätska. Det kan vara en klar vätskefylld blåsa eller en blodfylld blåsa. Smärtan kommer redan innan så är man reaktiv kan man försöka stoppa nötningen i tid.

Har skavet redan fyllts med vätska finns risk att den går sönder och ett skavsår uppstår. Det är viktigt att rengöra och skydda såret mot smuts för det kan bli infekterat. En infektion i ett skavsår märks genom att området blir rött, svullet och känns varmt.
Vill det sig illa börjar det bildas var och blir det inte bättre på en vecka ska man söka vård. Får du feber är det jouröppen mottagning du ska vända dig till.
Så kan du behandla en fotblåsa själv
- Peta inte hål på blåsan. Huden är ett viktigt skydd.
- Om det gått hål, tvätta rent såret.
- Använd skavsårsplåster som kan lindra smärtan, skydda såret och även underlätta läkningen.
Om din blåsa gör väldigt ont kan du lägga en filtring runt den som du tejpar fast. Då skyddar du området mot tryck och nötning, vilket ju är det som orsakar smärtan. Hansaplast gör små och smidiga filtringar som funkar bra till skav- och blåsor på fötterna. Finns att köpa hos till exempel Apotek Hjärtat.
Vanliga plåster som vi använder på småsår funkar ganska dåligt på fötterna. Det är för att de inte kan stå emot upprepad nötning som sker i varje fotsteg. Därför är det skavsårsplåster som gäller för fotblåsor och skavsår.
7 saker att komma ihåg om fotblåsor och vandring
- Gå in dina vandringskängor innan vandringen
- Förbered dina fötter med god fotvård
- Håll fötterna torra och rena
- Peta inte hål på vätskefyllda blåsor
- Tvätta rent skavsår
- Byt strumpor ofta
- Använd skavsårsplåster och/eller filtringar