BlissWool

En produkt som många vandrare och ultralöpare har upptäckt är BlissWool, tillverkad av 100% naturlig och svensk ull. Det kan användas istället för skavsårsplåster om man har begynnande skavsår eller blåsor på fötterna.

Många använder BlissWool förebyggande ifall de vet med sig att det förr eller senare kommer att utvecklas nån typ av skav eller fotblåsa. Om ett skav redan har utvecklats till ett sår och det blöder eller varar ska man inte lägga på BlissWool.

Hur funkar BlissWool?

Ull har flera egenskaper som gör att det fungerar så effektivt mot skav. Vi har ju tidigare förklarat att det är fukt och friktion som är de två onda fysikaliska tingen som skapar blåsor och skavsår.

Fårull är bra på att absorbera fukten från huden och att minska på friktionen. Det är på grund av de egenskaperna som BlissWool funkar så bra för långa vandringar eller ultralopp.

För att använda ullen tar man en generös mängd med ull från påsen och ruggar upp den med fingrarna. Det är viktigt att den blir luftig efter att ha legat hoppressad i förpackningen. Ullen placeras sedan jämnt över det utsatta området och därefter tar man på sig sina vandringsstrumpor.

Det går bra att använda BlissWool mellan tårna, på hälen, mellanfoten eller in-/utsida av foten. Tycker du att ullen börjar lukta illa kan du tvätta den i maskin eller handtvätt på max 30°C.

Historien bakom svenska BlissWool börjar på Nya Zeeland

Maija Tapani är grundaren bakom företaget, varumärket och produkten BlissWool. I november 2015 befann hon sig i Nya Zeeland för att vandra Milford Track och Routeborn Track. Hon gjorde det klassiska misstaget att ha köpt helt nya vandringskängor som hon inte hade gått in förrän vandringen startade.

I en lokal butik fick hon rekommenderat att testa en ullprodukt som skulle placeras runt tårna och hälen. Maija använde ullen varje dag och det kom varken skavsår eller blåsor på hennes fötter under vandringarna, och det trots att fötterna blivit rejält blöta flera gånger.