Tåstrumpor

Ett vanligt ställe som det kan uppstå skav och blåsor på är mellan tårna och för vissa hjälper det att ha tåstrumpor på sig. Tåstrumpor är strumpor där varje tå har sitt eget lilla fack och effekten av det blir att tårna inte ligger och skaver mot varandra.

riskområden för skav och blåsor mellan tårna

En del personer klarar sig nästan alltid från att få blåsor medan andra drabbas av det nästan jämnt. Våra fötter ser olika ut och vår hud reagerar på olika sätt. En vanlig orsak till att skav och blåsor uppstår mellan tårna är fukt och smuts.

Det som tåstrumpor kan göra är att verka på lite olika sätt för att motverka uppkomsten av tåskav och tåblåsor. Strumptyget kan fungera som en extra hud och ta det mesta av nötningen istället för huden på tårna.

Tyget kan också fungera som absorbant för fukt från fötterna eller fukt som kommit in i skorna. Men, det i sig är inget som helt förhindrar uppkomsten av skav för så länge fukten finns kvar i strumpan kan den utgöra en skavrisk.

Färgglada tåstrumpor
Färgglada tåstrumpor i regnbågens färger

Även om du har tåstrumpor så måste du vara noga med att byta strumpor ofta och se till att inte gå med blöta strumpor för länge.

Varumärken med tåstrumpor

För några år sedan fanns det i princip bara ett märke och välja på och det var Injinji. Deras försäljning fick en boost när tåskorna från FiveFingers blev populära. Idag finns det många fler märken och många använder tåstrumpor även i vanliga skor, vandringsskor och vandringskängor.

Fler märken med strumpor som har tår

  • Toetoe
  • RelaxSan (för diabetiker)
  • Funq Wear
  • Bola
  • MinFot

Vissa är nischade mot specifika målgrupper som till exempel RelaxSan med tåstrumpor för diabetiker och ToeToe gör en del speciella tåstrumpor för yoga och pilates med anti-halk under fot och tår.