Icebug vandringsskor

ICEBUG är kända för att göra skor med bra grepp på is, stenar och stökig terräng. Allt detta kan man behöva gå över i fjällen så det är ett givet skomärke att kolla närmare på för oss fjällvandrare. Deras skor finns hos återförsäljare men också i deras egen webbshop.

Icebugs vandringssko som ger bra grepp på hala stenar

Innehåll i artikeln


Innan vi börjar titta på specifika skomodeller är det bra att känna till de olika tekniska detaljerna som Icebugs har. Dels de olika typerna av dubbar som finns att välja på men också sulor och membran i tekniska material.

Tekniska material i Icebugs hikingskor

BUGrip är det som de allra flesta tänker på när man tänker Icebugs. Det är dubbarna av karbidstål som ger det där supergreppet på ishalkan. Det är något som finns på vinterskorna i deras sortiment men är inte lika vanligt bland hikingskorna.

GORE-TEX är membranet som vi alla känner ger vattentäthet men samtidigt andas. Icebugs har flera av sina modeller med ovandel i Gore-tex och då heter de i regel GTX i modellnamnet.

BOA Fit® är ett snörningssystem där man enkelt ”knyter” skorna med en vridbar ratt.

OrthoLite Hybrid® är ett material som Icebugs valt till innersulorna. Det ger komforten som behövs för att fötterna ska orka långa vandringar.

Michelin Winter Compound är ett samarbete med däcktillverkaren Michelin där inspirationen kommer från hur odubbade vinterdäck skapar friktion mot underlaget.

Icebugs höga vandringsskor för långa turer

När man ska vandra längre sträckor är det skönt med så mycket avlastning som möjligt för foten och fotleden. Icebugs har ett par modeller med lite högre skaft och en mer ombonad vandringssko.

Stavre är en skoserie där det finns att välja på BUGrip eller Michelin-sula. De beskrivs av Icebugs själva som en ”skön och okomplicerad känga för lättare hiking” och båda modellerna har Gore-Tex. Välj Stavre BUGrip GTX om du vandrar sent på hösten och det kan finnas isfläckar. Stavre Michelin GTX funkar bra hela säsongen från vår till höst.

Rover Mid är också en mellanhög vandringssko som är ankelhög och ger stabilt stöd. Överdelen är gjord i GTX-membran och skorna snöras med BOA Fit snörsystem. Yttersulan är tillverkad av RB9X gummi som tillsammans med sulmönstret ger bra grepp på våta och torra underlag.

Icebugs lätta skor för fjällöpning och hiking

Icebug Haze skor, låg vandringssko som också funkar till löpning
Icebug Haze RB9X GTX. Finns i tre olika färger.

Haze RB9X GTX är en låg, vattentät sko som funkar till skogspromenader men även fjällvandring. Det är en bra allroundsko som också går bra att springa med. Gore-Tex, Boa Fit snörning och RB9X-gummi ger funktionalitet och flexibilitet. Skon finns i tre olika färgkombinationer.