Göra upp eld med tändstål i fjällen

Uppe på kalfjället kan det vara svårt att göra upp eld. Dels blåser det ofta väldigt mycket men framför allt är det näst intill total avsaknad av bra material att elda med. Här får du lite tips så att du lättare kan få upp en eld med tändstål.

Gör upp eld med tändstål och träflisor
Gör gnistor från tändstålet riktat mot torra träflisor

Att elda med på kalfjället

Uppe på kalfjället är tillgången till eldbart material dålig. Där finns endast ris från lågväxande växter som ljung och kråkbär. Torrt ris är bäst att leta efter och gärna sånt där rötterna är kvar då de har största delen av veden.

Saknas torrt ris kan man ta färskt men det är svårare att få eld på och rökutvecklingen är ganska stor. Ris brinner fort upp så eldningen kräver ständig tillförsel av nytt material. Elden ska matas uppifrån och gärna med grövre och grövre material vart efter.

I låglänt fjällterräng är det lättare att hitta ved. För att få igång brasan behöver man börja med näver, ris och torra kvistar. Därefter kan man övergå till fjällbjörk och större vedbitar.

Färskt ved och ris har högre vatteninnehåll och brinner därför sämre. Samla ihop så mycket torra kvistar och ris som möjligt innan du börjar elda. Du måste hela tiden mata elden uppifrån med ny ved.

Tändstål, tamponger och torrved

Ett riktigt bra tändmaterial är tamponger. Se alltid till att du har med en tampong i väskan när du är ute i naturen. Det är oerhört lätt att göra upp eld med såna. Ta ur den ur plasten och dra lös fibrer. Lägg dessa i centrum av din brasa och rikta gnistorna från tändstålet mot de.

Ett alternativ till tamponger är bomullsbollar indränkta i paraffinolja som också har lång brinntid, vilket ger tid för kvistar och ris att ta eld.

Tampongen är väldigt lätt att få fjutt på med tändstål. Ett tändstål är också en bra överlevnadspryl att bära med sig.

Tändstål vs tändstickor

Tändstickor är visserligen lätta att bära och att elda med men risken för att de blir blöta och helt obrukbara är stor.

Tändstickor ska förvaras i plastpåse men trots det kan det i vissa lägen ändå vara svårt att göra upp eld. Om det regnar kraftigt och man är blöt om fingrarna är det lätt hänt att man blöter ner stickorna eller tappar ut de.

Tändstålet är säkrare då det inte blir förstört av fukt. Stålen är dessutom väldigt billiga att köpa och borde finnas i var människas friluftsutrustning.

Det finns eldstål för endast 40-60 kr att beställa på nätet men för en hundring till får du ett bättre. Med bra menar vi ett som funkar länge, ger gnistor med hög temperatur och eldstål för 10000+ skrap.

Gnistorna från tändstålet kan man skapa med tillhörande metallbit eller med en friluftskniv. Morakniv har bra kit som vi varmt kan rekommendera och det finns olika färger att välja på.

Kit Morakniv med tändstål
Morakniv kit med tändstål finns i olika färger.
Ordinarie pris ligger kring 400 kr hos Outnorth.

Fler tips på tändstål att köpa

Så gör du eld med tändstålet

  1. Samla ihop tillräckligt med ved så det räcker för så länge du tänkt elda. Du ska inte behöva lämna brasan för att hämta ny ved
  2. Hitta en plats där det är låg risk för att elden kan sprida sig, grus och sand är bra ställen
  3. Bygg en ring med stenar eller gräv en liten grop i gruset
  4. Lägg det finaste tändmaterialet i botten och använd den magiska tampongen!
  5. Gnid kniven mot tändstålet så att gnistorna träffar tampongluddet
  6. Mata sedan elden med fint material först och grövre material när elden börjar ta sig
  7. Håll koll på elden hela tiden.
  8. När du eldat klart, se till att släcka den och säkerställ att den är helt släckt innan du ger dig av från platsen

För att släcka elden ska du hälla vatten på i flera omgångar. Om du har byggt en eldstad med stenar, se till att flytta isär de en bit då hettan från stenarna kan göra att elden flammar upp på nytt.

Träna på att göra upp eld hemma först så du vet hur man gör det med tändstål.

Allemansrätten och att elda i naturen

Tänder eld med tändstål mot torra löv och träflisor

I Sverige har vi allemansrätten som ger oss frihet att få vistas i naturen om vi följer de regler som den bär på. Enligt den får vi inte bryta eller hugga levande buskar. Man få heller inte skala av näver från växande träd. Det yttersta, tunna skiktet från björk är okej att ta men man får inte skala av tjocka näverbitar från levande träd.

I naturreservat och nationalparker kan det råda särskilda begränsningar. Det är upp till dig att ta reda på vad som gäller där du har tänkt vandra. Vissa områden har totalförbud för eldning förutom på vissa uppställda platser. Vänd dig till Länsstyrelsen eller turistbyrån för mer information.

I nödsituationer där det är fara för ditt eller någon annans liv är det tillåtet att kringgå reglerna även i skyddade områden.

Att få upp eld när det är blött

Att få upp en eld i blött väder är mycket svårare än när allt är torrt. Det som gör att elden inte vill ta sig är bland annat att det blöta suger ut syret ur trät, och det behövs syre för att elden ska brinna.

regndroppar syns på vattenyta

Blöt ved går inte att få fart på så länge det blöta är kvar. Att sitta och vänta på att det ska torka går ju inte. Fukten är dock oftast bara i de yttre lagren så om du kan spänta, klyva och hugga dig in till kärnveden kommer dina chanser att göra upp eld i blötan att öka.

Det går att elda på blöt ved men först efter att brasan fått fart. När din eld brinner med full kraft kan det motarbeta blöt ved som annars stryper elden. Så börja alltid med små, torra bitar innan du lägger på fuktig ved. Allra helst bör du såklart bara elda med det torra bränslet.

Om du befinner dig i en skog eller strax vid trädgränsen på fjället kan du leta under täta buskage eller träd. Små pinnar kan finnas där som fortfarande är torra och lätta att tända eld på.