Dricka vattnet på fjället

Vatten är något vi alla behöver dagligen och på vandring dessutom lite extra mycket. I de svenska fjällen går det att dricka vattnet som finns i bäckar och rena vattendrag. Därför behöver du inte packa tunga flaskor med vatten i din fjällryggsäck.

jag tar dricksvatten ur en fjällbäck med kåsan
Tar dricksvatten ur fjällbäck med mjuk kåsa

Många är vi som säger att vattnet i fjällbäckar är det godaste vattnet man kan dricka! Om det är för att vi älskar fjällen, är extra törstiga eller bara gillar tanken på att gratis är gott finns ingen studie på.

Välj rinnande och klart fjällvatten

En viktig sak att tänka på är att välja ett vattendrag som är rinnande och ser klart ut. Ser du en porlande fjällbäck, sänk ner en kåsa och fyll den med vatten.

Om vattnet ser helt klart och friskt ut är det tjänligt att dricka. Den som är extra försiktig kollar en bit uppströms om det finns eventuella föroreningar som kan sprida sig nedåt. Det kan vara till exempel döda smådjur.

Det görs inga kontroller på fjällbäckar för att se om kvaliteten uppfyller kraven på att vara rent dricksvatten. Det är upp till var och en av oss vandrare att själva göra den bedömningen.

Om du tar vatten från en fjällsjö är det rekommenderat att bara ta det ytliga vattnet.

Den som vill ta det säkra före det osäkra

Är du en som alltid vill ta det säkra före det osäkra? Då kan du göra flera saker för att säkerställa att ditt dricksvattnet inte innehåller levande bakterier, virus eller andra smittämnen.

  • Rena vattnet på kemisk väg
  • Rena vattnet med filter
  • Koka vattnet
  • Bära med dig kranvatten
kokar fjällvatten i trangia stormkök

Vi har tidigare skrivit en lång guide om olika typer av vattenrenare som passar vandring. Det finns tabletter och filter som du kan använda för att rena vattnet du tar från en fjällsjö eller bäck.

Att koka vattnet i flera minuter (big bubbles, no troubles) säkerställer att alla levande organismer dödas av. Du kan göra det på kvällen, låta vattnet svalna under natten och sedan hälla det i drickesblåsan eller en vattenflaska.

Kolla upp vattentillgången längs vandringsleden

Även om du litar på att fjällvattnet är tjänligt bör du planera för tillgången under din vandring. Det finns inga garantier att hitta drickbart vatten när som helst och var som helst på fjället.

För att säkra din vattentillgång är det smart att:

  • Titta efter vattendrag på fjällkartan
  • Fråga stugvärdar om tillgången till vatten längs leden

För att vi människor ska fungera optimalt behöver vi cirka 2,5-3 liter vatten i oss per dag. Det kan komma från vätskor direkt eller från vattenrik föda. Frystorkad mat innehåller absolut inget vatten alls, tvärtom behövs vatten för att tillaga den.