Så lång tid tar det att vandra en viss sträcka

När man fjällvandrar och har ett mål i sikte kan det vara bra att ha en viss hum om hur lång tid det tar att vandra sträckan. Ska man hinna fram innan dagen är slut eller till en viss tid då middag serveras är tidsuppskattningen viktig.

Vandringsskylt Marsliden fjällvandring
Hur lång tid tar det att vandra till Marsliden härifrån?

Självklart tar det olika lång tid att gå en viss sträcka beroende på hur kuperad terrängen är och hur underlaget ser ut. Man kan inte jämföra en promenad hemma på gångvägen av asfalt med samma sträcka på en vandringsled uppför ett brant berg.

Det spelar ju också roll hur pass tränad inför fjällvandringen man är. Dels vilken kondition du har men också hur bra du är förberedd på att bära ryggsäck och gå i vandringskängor med mera.

Hastighet vid vandring i olika terräng

Det kan vara bra att lära sig vissa grundhastigheter så att du lättare kan beräkna din vandringstid och dagsetapper. Det här är vilken fart som är rimlig att räkna med när du fjällvandrar med packning.

TerrängHastighet
Grusväg5 km/h
Lättvandrad stig, jämnt underlag4 km/h
Småkuperad terräng3,3 km/h
Kuperad stigning2,5 km/h
Brant stigning1,5 km/h
Ungefärlig fart vid vandring i fjäll och terräng

Så om du nu vill räkna ut hur lång tid det tar att gå en viss sträcka behöver du veta hur lång den är och vilken typ av terräng. Är det samma terrängtyp hela vägen kan du dela sträckan med hastigheten för att få ut tiden. Tänk på att resultatet blir i timmar som decimalform. För att omvandla decimalerna till minuter ska du ta x60.

Exempel:
10 km på lättvandrad stig (4 km/h) -> 10/4 = 2,5h = 2 timmar och 30 minuter
14 km i småkuperad terräng (3,3 km/h) -> 14/3,3 = 4,24 h = 4 timmar och 15 minuter

Så lång tid tar det att gå 5, 10 och 20 km i fjällen

DistansTerräng/HastighetTid
5 kmVäg 5 km/h1 h
5 kmLätt stig 4 km/h1h 15 min
5 kmSmåkuperat 3,3 km/h1h 30 min
5 kmKuperat 2,5 km/h2 h
5 kmBrant 1,5 km/h3 h 20 min
10 km Väg 5 km/h 2 h
10 km Lätt stig 4 km/h 2 h 30 min
10 km Småkuperat 3,3 km/h 3 h
10 km Kuperat 2,5 km/h 4 h
10 km Brant 1,5 km/h 6 h 40 min
20 km Väg 5 km/h 4 h
20 km Lätt stig 4 km/h 5 h
20 km Småkuperat 3,3 km/h 6 h
20 km Kuperat 2,5 km/h 8 h
20 km Brant 1,5 km/h 13 h 20 min

Nu är det ju sällan en vandringssträcka har likadan terräng hela vägen. För att uppskatta tidsåtgången för en viss strapats kan du behöva räkna fram tiden för olika etapper och summera de.

Tar oftast lika lång tid att vandra nerför

Har man en fullpackad ryggsäck och vandrar i fjällen är faktiskt uppförsbackar och nerförsbackar lika jobbiga på nåt vis. Pulsen kanske inte är samma nerför som uppför men man kan inte sprinta på hur som helst i en brant nerförsbacke.

Därför tar det oftast lika lång tid att vandra nerför som uppför om man är hyfsat tränad. Har man dåligt flås kanske man behöver stanna och vila i branterna uppför men inte nerför. Då kan det gå något fortare att gå ner i dalen än upp mot en topp.

Utrustning som påverkar vandringstiden

Ska man ge sig in i detaljer kring saker som kan påverka vandringstiden och göra den kortare eller längre så kan utrustning diskuteras. En tung packning kanske inte påverkar hastigheten i början men ju längre vi vandrar, desto jobbigare blir det att upprätthålla tempot.

Tung packning kan också leda till att vi måste ta flera stopp längs vägen och det påverkar såklart den totala vandringstiden. När benen, ryggen och knoppen börjar bli trötta sjunker tempot.

Ett sätt att motverka det är att försöka fördela belastningen så inte allt hamnar på ben och rygg. Använd hopfällbara vandringsstavar så att du kan använda armarna i brant terräng.