Träna inför din fjällvandring

Fjällvandring kan vara väldigt påfrestande och man ska inte underskatta hur tuff terrängen och vädret kan vara. Att träna inför en fjällvandring är därför en god idé innan man beger sig ut på fjället.

Vandringsled vid indalsälven, Döda Fallet, Jämtland

Under sommaren 2020 kunde vi läsa om hur många nya fjällvandrare letat sig till svenska fjällen. Restriktionerna kring resande på grund av coronapandemin gjorde att många valde att semestra i Sverige.

Att vandra i fjällen kan se väldigt lockande och idylliskt ut på bild, speciellt om det är foton tagna en solig dag med klarblå himmel och på glada vandrare.

Fjällvärlden kan dock vara totalt det motsatta med busväder, tunga strapatser med skavande ryggsäck och dålig utrustning. Vid Kebnekaises fjällstation var det ovanligt många dumpade skräptält efter säsongen.

Förbereda kroppen för långvandring

En faktor som gör att upplevelsen av fjällvärlden kan grumlas är om kroppen skriker och gör ont. Att komma till fjällvandring helt otränad är inte att rekommendera.

Det minsta man bör göra är att promenera regelbundet hemma i flera veckor innan. Allra helst bör man också ge kroppen pulsträning med gång uppför och nerför i backig terräng. Kanske du har en slalombacke i närheten där du kan träna upp dina lårmuskler.

Första gångerna är det bra att ta det lite lugnt om man är ovan. Det gäller speciellt när man går nerför då framsida lårmuskler får jobba väldigt hårt. I takt med att du känner dig starkare kan du öka motståndet och antingen gå längre och fler höjdmeter eller sätta på dig ryggsäck med packning.

Öka stegvis så att dina muskler får lagom ökning i belastning!

Testa utrustningen för din kommande fjällvandring

Det andra som man bör träna på och med är att vandra med sin utrustning. Har du köpt nya kängor, ny ryggsäck eller aldrig provat laga mat i ett Trangiakök, ja då ska du träna på det hemma först innan du vandrar ut på ett kalfjäll.

Vandringsutrustning som du bär på kroppen kommer att ge sig till känna förr eller senare. Skav och tryck mot axlar, ryggslut, hälar och tår. Precis som man ska gå in nya vandringskängor så behöver man också gå in ryggsäcken.

Om din plan också är att tälta på fjällvandringen är det också något man kan träna på i låglandet. Det finns många fina vandringsleder i Sverige som går genom fantastisk natur.

Välj ut en led som är lagomt lång och planera in minst ett övernattningsstopp så att du får träna på att campa, sätta upp tältet, laga mat och träna på att sova till naturens alla ljud.

Träna på att vandra tillsammans

skogstroll, pussas på en sten

Har du planerat in en fjällvandring tillsammans med någon du aldrig vandrat med förut? Även om ni till vardags är bra kompisar kan det vara bra att träna på vandringen tillsammans.

När energin tar slut, det blåser upp till storm och regnet börjar ösa ner, då kan sociala krafterna dräneras och småsaker bli till stora konflikter.

Vi säger inte att ni ska planera och träna på vandring under sämsta möjliga väderförhållanden. Men, ni bör ha erfarenhet av att anstränga er tillsammans och veta lite grann hur er vandringskompis beter sig när hungern sätter in eller blir blöt och kall.

När det väl är dags att ge sig ut på fjällvandringen så gäller ju ändå att man ska kolla väderleksrapporten och inte ge sig ut när det är som sämst. Däremot bör man vara förberedd för vädret kan snabbt svänga i fjällvärlden.

Marsfjället, moln tornar upp sig