Träna inför fjällvandring

Fjällvandring kan vara väldigt påfrestande och man ska inte underskatta hur tuff terrängen kan vara. Att träna inför fjällvandring eller annan vandring är därför en god idé. Se till att du, din kropp och utrustning, är förberedd på bästa sätt innan du ger dig ut på vandringen.

Vandring på Marsfjället, moln tornar upp sig bakom fjälltoppen
Foto från Marsfjället

Under sommaren 2020 kunde vi läsa om hur många nya fjällvandrare letat sig till svenska fjällen. Restriktionerna kring resande på grund av coronapandemin gjorde att många valde att semestra i Sverige.

Att vandra i fjällen kan se väldigt lockande och idylliskt ut på bild, speciellt om det är foton tagna en solig dag med klarblå himmel och på glada vandrare.

Fjällvärlden kan dock vara totalt det motsatta med busväder, tunga strapatser med skavande ryggsäck och dålig utrustning. Vid Kebnekaises fjällstation var det ovanligt många dumpade skräptält efter säsongen 2020.

Förbereda kroppen för fjällvandring

En faktor som gör att upplevelsen av fjällvärlden kan grumlas är om kroppen skriker och gör ont. Att komma till fjällvandring helt otränad är inte att rekommendera och en liten sak som blåsor på fötterna kan välta hela upplevelsen.

Det minsta du bör göra är att promenera regelbundet hemma i flera veckor innan. Allra helst bör du också ge kroppen pulsträning med gång uppför och nerför i backig terräng. Kanske du har en slalombacke i närheten där du kan träna upp dina lårmuskler.

Vandringsled vid indalsälven, Döda Fallet, Jämtland
Enkel vandring på led vid Döda Fallet, Jämtland

Första gångerna är det bra att ta det lite lugnt om du är ovan. Det gäller speciellt när du går nerför då framsida lårmuskler får jobba väldigt hårt. I takt med att du känner dig starkare kan du öka motståndet och antingen gå längre och fler höjdmeter eller sätta på dig ryggsäck med packning.

Öka stegvis så att dina muskler får lagom ökning i belastning!

Tips: Skaffa hopfällbara gångstavar så kan du avlasta benmusklerna och även använda de som säkerhetsutrustning på fjället.

Träning inför bestigning av Kebnekaise

På mångas ”bucket list” finns att bestiga Sveriges högsta berg Kebnekaise. De allra flesta som gör det utgår från Kebnekaises fjällstation, varifrån det finns två olika leder upp till toppen.

Den västra leden är rekommenderad för den som vill bestiga toppen på egen hand, utan guide. Den är 18 km t/r och bjuder på en sammanlagd stigning på 1800 höjdmeter när man räknar in alla små och stora uppförsbackar. Turen tar cirka 10-14 timmar.

Den östra leden är kortare, 14 km t/r, och har en beräknad tid på 8-10 timmar. För att klara av bergsbestigningen av Kebnekaiser behöver man träna på att vara ute länge och röra på sig. Man behöver klara av tuffa uppförs- och nerförsbackar.

För den som vill göra bestigningen på egen hand är det också viktigt att behärska och träna på att använda karta och kompass. Vid klar sikt och soligt väder ser man lätt var man är och ska vandra. Drar det däremot snabbt in dimma, moln och att sikten förändras är det ur säkerhetssynpunkt viktigt med karta och kompass.

Testa utrustning för fjällvandring

Det andra som man bör träna på och med är att vandra med sin utrustning. Har du köpt nya kängor, ny ryggsäck eller aldrig provat laga mat i ett Trangiakök, ja då ska du träna på det hemma först innan du vandrar ut på ett kalfjäll.

Vandringsutrustning som du bär på kroppen kommer att ge sig till känna förr eller senare. Skav och tryck mot axlar, ryggslut, hälar och tår. Precis som man ska gå in nya vandringskängor så behöver man också gå in ryggsäcken.

Om din plan också är att tälta på fjällvandringen är det också något man kan träna på i låglandet. Det finns många fina vandringsleder i Sverige som går genom fantastisk natur.

Välj ut en led som är lagomt lång och planera in minst ett övernattningsstopp så att du får träna på att campa, sätta upp tältet, laga mat och träna på att sova till naturens alla ljud.

Träna inför vandring tillsammans

skogstroll, pussas på en sten
Träna och vandra tillsammans

Har du planerat in en fjällvandring tillsammans med någon du aldrig vandrat med förut? Även om ni till vardags är bra kompisar kan det vara bra att träna på vandringen tillsammans.

När energin tar slut, det blåser upp till storm och regnet börjar ösa ner, då kan sociala krafterna dräneras och småsaker bli till stora konflikter.

Vi säger inte att ni ska planera och träna på vandring under sämsta möjliga väderförhållanden. Men, ni bör ha erfarenhet av att anstränga er tillsammans och veta lite grann hur er vandringskompis beter sig när hungern sätter in eller blir blöt och kall.

När det väl är dags att ge sig ut på fjällvandringen så gäller ju ändå att man ska kolla väderleksrapporten och inte ge sig ut när det är som sämst. Däremot bör man vara förberedd för vädret kan snabbt svänga i fjällvärlden.

Vandrar du mellan någon av de svenska fjällstationerna är det bra att kolla med värdarna som jobbar på stationen hur prognosen ser ut för dagen.