Vandringströjor

Vandringströjor är en viktig del av din utrustning när du vandrar. De kan hjälpa dig att hålla dig varm, torr och bekväm under olika väderförhållanden. Vädret i fjällen kan slå om snabbt och då är det viktigt att ha rätt kläder och olika typer av vandringströjor.

Material i vandringströja

Egenskaperna hos en vandringströja bestäms till stor del av materialet den är gjord av. Det finns generellt tre typer av tyg som du bör känna till:

  • Syntetiska material: vanligen polyester som är bra på att leda bort fukt och torkar snabbt
  • Ull: mycket bra på att reglera kroppstemperatur och behåller värmen även när det blivit fuktigt. Ull har också antibakteriella egenskaper som kan förhindra dålig lukt från vandringströjan.
  • Bomull: är inte att rekommendera för vandring eller andra fysiska aktiviteter. Bomull håller kvar fukt och torkar långsamt, vilket är två dåliga egenskaper du inte har nytt av i fjällen.

Vandringströja för olika lager

När det kommer till att klä sig för vandring, är konceptet med ”de tre lagren” en väldigt användbar regel. Principen handlar om att klä sig i flera lager för att effektivt kunna reglera kroppstemperaturen och hantera fukt, snarare än att ha ett tjockt lager.

3-lagersprincipen där tröja kan vara ett eller två

Baslagertröja

Närmast kroppen kallas för baslagret och en tröja för det lagret måste ha funktionella egenskaper som gör att svett transporteras ut. Det är viktigt att tröjan hjälper till att hålla dig torr inpå kroppen.

Baslagertröjor kan vara av syntetiska material men det funkar även med underställströjor i merinoull. Tröjan kan vara kortärmad eller långärmad beroende på säsong och ibland räcker det med baslagertröjan som enda tröja.

Mellanlagertröja

Mellanlagret används för att isolera och bevara kroppsvärmen. Det är alltså ett extralager som läggs tills när det är kallt och kyligt ute. För fjällvandraren kan det vara sent på hösten som en tröja till mellanlagret behövs.

För att inte fukt ska stanna här och baslagrets fukttransport är förgäves bör även mellanlagrets tröja vara i ett fukttransporterande material. Vanligt förekommande är fleece, ull, Primaloft och Polartec (syntetiska). Se till att tröjan har en dragkedja framtill för värmereglering.

Ytterlager

Det yttre lagret är egentligen inte någon tröja utan det kallar vi för vandringsjacka. Vi kan ändå avsluta resonemanget med 3-lagersprincipen för det här lagret skiljer sig från de inre lagren.

Ytterlagret ska stoppa vind, regn och i värsta fall snö. En vandringsjacka som tål detta måste alltså vara tillverkad i ett vattentätt material men eftersom vi fortfarande rör oss och kan svettas måste det släppa ut fukt.

Gore-tex eller eVent är två exempel på tekniska material som kan andas samtidigt som det stoppar regn. Funktionella detaljer bra att titta närmare på är ventilationsöppningar som du kan reglera med dragkedja i armhålan eller längs sidan av jackan.

Anpassa din packning av tröjor efter vandringen

När du väljer en vandringströja bör du tänka på dina specifika behov, den typ av vandring du planerar att göra och de väderförhållanden du kan stöta på. Det kan vara bra att ha flera olika tröjor för olika förhållanden, så att du alltid är väl förberedd för ditt äventyr.

Ska du gå en dagstur och vädret ser ut att vara stabilt eller du vet att det är nära tillbaka till fjällstationen eller campingsplatsen? Då kanske du inte behöver ha alla tre lager på dig eller ens packade i ryggsäcken. Behovet av vandringskläder på sommaren är inte lika omfattande.

När du går på en längre fjällvandring bör du vara medveten om fjällvädrets nycker och det kan på höga höjder bli väldigt kallt och blåsigt. Att då vara förberedd med komplett klädsel är viktigt för överlevnad.