Laga tältduken på rätt sätt

En reva på tältduken behöver inte vara slutet på tältets livslängd. Det finns bra material som kan bli en perfekt lagning av tältet så du kan fortsätta campa ytterligare en säsong. Vi går igenom steg för steg hur du kan göra och vad du behöver.

Tält av hög kvalité är gjorda i extremt slittåliga material men de håller inte för vad som helst och inte hur länge som helst. Ibland kan oturen vara framme eller så har du helt enkelt varit ute och tältat otroligt mycket.

Så kan du laga en tältduk: steg-för-steg

  1. Spänn upp tältduken så att du lätt kan se och jobba med revan som ska lagas
  2. Rengör området runt tältduksrevan med en ren trasa och rengöringsmedel (tvål&vatten eller alkohol)
  3. Klipp till en lagom stor bit lagningstejp, den ska täcka hela revan och gå några extra centimeter utanför runt hela.
  4. Runda kanterna på tejpen så kommer den att sitta bättre och inte fastna i saker
  5. Placera tejpen över revan och ta bort skyddsfilmen på dess baksida
  6. Lägg ner det skadade området (med tejpen på) och gnugga fram och tillbaka så det utvecklas lite värme, vilket aktiverar tejpens lim bättre

Det här förfarandet är tillämpligt om du till exempel använder Extreme Repair från Outdoor Tapes.

Gorilla Tape kan användas för att laga tältduk med

Andra tejper som många brukar använda till liknande lagningar är Gorilla Tape. Tejpen fäster på alla möjliga olika material från släta till ruffiga.

Tear-Aid tillverkar lagningslappar som kan fästa på allt utom vinyl/PVC. Det finns två typer av kit som heter Type A och Type B där skillnaden är vilka material de fäster på. Tear-Aid Type-A funkar på tältdukar, sovsäckar, våtdräkter och mycket annat.

En specialistbutik med massor av produkter för att kunna laga och reparera saker är Laglappen. De har en stark, elastisk och självhäftande produkt som ska funka bra på tält.

Undvik nya skador på tältet

För att undvika nya skador på fjälltält (och andra tält) är det viktigt att ha bra rutiner. Du bör se till att förvara tältet torrt och svalt samt vara korrekt ihopvikt.

När du använt tältet och ska lägga undan det ta en stund och skaka av det, borsta försiktigt och låt det torka helt innan du viker ihop det.

Brukar du campa på en plats där underlaget är hårt och kanske fullt med barr, småsten eller kottar? Du kan minska risken för tältskador genom att använda footprints som skyddar tältgolvet.

Använd alltid alla tältpinnar när du spänner upp ditt tält. Genom att fördela vikten jämnt över hela tältet kan förslitningsskador på extra utsatta delar av tältduken undvikas. Det blir extra påtagligt när man tältar i hård vind.

Märkt på: