Tältlampor & Tältlyktor

Belysning inne i tältet löser du enklast med en tältlampa eller tältlykta, som kan stå på egen hand eller hängas i tälttaket. Det finns en hel uppsjö av olika lampmodeller där några drivs på batteri, solcellsladdning eller gas. Vi har tagit oss en titt på vilka tältlampor som gäller i år och i lite olika prisklasser.

Först och främst kan vi börja med att urvalet vi tittat på är de som är praktiska för vandring. Det ska alltså vara lampor eller lyktor som väger lite och som tål livet ute i skogen eller på fjället.

Gasdrivna tältlyktor

De här lyktorna ger det absolut mysigaste skenet och dessutom avger de en viss värme. Primus har flera modeller som fästs på gasbehållaren och tänds direkt med piezo.

Primus tältlykta på gasbrännare
Se så mysigt Primus Easylight Piezo brinner

Easylight lykta är i frostat glas och är ett material som du måste förvara skyddat i packningen. En tåligare modeller är Primus Micron Lantern Steel Mesh som har ett rostfritt stålnät med mycket bättre slagtålighet. En nackdel är att den bara avger 230 lumen medan Easylight klarar 490 lumen.

Micron Lantern Steel Mesh: ljuslykta för äventyr

Solcellsdriven tältbelysning

Låt oss gå över till lyktorna som drivs av solenergi istället och där har vi tagit med såna som har en egen inbyggd solcell. Lite senare visar vi några mer kraftfulla tältlyktor som är uppladdningsbara men inte har egen solpanel.

Absolut billigast är den här lilla enheten från Kjell & Co:

Ledsavers dynamo och solcellsdrivna lykta

Den är multifunktionell på det viset att den kan laddas med sin egen solcell, med USB-kabel eller genom att veva på dynamon. Det finns alltså ingen risk att bli utan lyse om du har den här med dig. Men…. den ger bara upp till 20 lumen så den ger inte ifrån sig tillräckligt med ljus för att arbeta inne i tältet.

En del prylar är så superfunktionella att man nästan inte kan motstå att köpa de, bara för att ha en! Vi hittade den här multifunktionella vattenflaskan Aqualite från Eton som är så mycket mer än bara en flaska.

Aqualite vattenflaska med solceller, lykta, powerbank, vattenfilter mm.

Här är några saker den kan fungera som:

  • solcellsdriven lykta
  • powerbank 2000 mAh
  • vattenfilter (1000 Liter)
  • tändstål
  • nödvisselpipa
  • plåster
  • blodstoppare
  • alkoholservetter

Uppladdningsbara tältlampor

Till sist har vi granskat utbudet av de lite mer kraftfulla tältlamporna och som är uppladdningsbara.

LedLenser är en tillverkare som vi ofta tycker bra utrustning för vandring. De har en tältlykta, Lanterne ML6 Connect WL, som kan avge hela 750 lumen och med en maximal brinntid på 70 h. En laddning räcker absolut för en flerdagarsvandring och en finess är att den har en fjärrkontroll.

Lanterne ML6 Connect WL, tältlampa från Ledlenser
Lanterne ML6 Connect WL

Vilken tältlampa passar bäst?

När du tänker igenom vilken tältlampa du ska köpa ska du utgå från ditt behov. Tänk igenom hur dina tältnätter ska vara, om det är mitt i sommaren eller sent på hösten. I norra Sverige behövs nästan ingen belysning alls under juni/juli och endast nån timme med svagt ljus är tillräckligt.

Ska du vara ute flera dagar är uppladdningsbar lampa bra, men se till att batteriet har tillräcklig lagringskapacitet. I annat fall kan du komplettera med en portabel laddare driven av solceller.