På fjällvandring behövs energität mat som förse dig med energi att orka dagsetapper längs vandringsleder och kanske en och annan bergstopp. Vad som är bra fjällmat kan vi definiera som att den uppfyller följande krav:
- klarar att ligga i ryggsäcken flera dagar
- tar liten plats i packningen
- låg vikt (torkad mat)
- energi- och näringsrik
Köpa maten för fjällturen
Den som vill göra det enkelt för sig köper färdigrätter (frystorkat) från en friluftsbutik men vill du hålla nere kostnaden kan du göra en hel del själv.
Det finns många produkter på en vanlig matbutik som fungerar utmärkt som fjällmat. En klassiker är pulvermos som verkligen har högt energiinnehåll till låg vikt. All mat du blandar med vatten, som du hittar i en fjällbäck, är perfekt att packa ner.
Vill du sätta extra smak på maten kan du ha med dig torkade kryddor och örter eller buljongtärningar.
Som mellanmål kan du packa med nyponsoppa eller blåbärssoppa i pulverform. Perfekt som snabb energi när orken tryter. Det går att blanda med kallt vatten i värsta fall, men ett tips är att redan på morgonen vispa ihop soppan och sedan fylla en termos eller flaska.
Bra basvaror för luncher och middagar är pasta, bulgur, ris, couscous, pulvermos. Som proteinkälla kan du ha torkade ärtor, torkat kött/fisk eller torkade (kokta) baljväxter. Nötter och frön är också proteinrika och innehåller energitäta fetter.
Packa fjällmaten på bästa sätt
När du packar maten bör du se till att göra det på bästa sätt för längsta hållbarhet. Frystorkade råvaror kan lätt bli mosiga och härskna om de ges chansen att ta upp fukt från luften.
Använd därför tätslutande fryspåsar (inte vanliga plastpåsar) med zip eller påsklämma. Testa om de är helt täta genom att fylla med lite vatten och hålla uppåner.
Kokböcker för mat på fjället
Eric Tornblad har i denna bok gett 84 recept på lätt och energirik mat för fjällvandring på upp till en vecka. Recepten baseras på ingredienser som hittas i mataffären, färdiga att packa med eller som förbereds hemma genom torkning mm.