Vandra i Stockholms skärgård

Vandring och friluftsliv ute i naturen behöver inte innebär en lång resa upp till fjällvärlden. Stockholms skärgård erbjuder massor med fin natur, vandring och har gott om tältplatser. Låt oss ge några fina exempel på var du kan vandra i skärgården utanför huvudstadens sus och dus.

Stockholms skärgård är full av små och stora öar med fina klippor, stränder men också skog att vandra i. Det är lätt att ta sig ut med någon av alla de båtar som trafikerar skärgården. En bra bit ut går det även att köra med bil över allmänna vägar och broar.

Den som är äventyrlig och gillar paddling kan lätt hitta obebodda skärgårdsöar för att göra strandhugg och sedan vandra runt på ön.

Fina vandringsleder på skärgårdsöarna i Stockholm

Att ta sig fram till fots ger goda möjligheter till att utforska den vackra naturen som öarna i Stockholms skärgård erbjuder. Hitta din pärla bland de mest populära eller mindre upptäckta vandringslederna och stigarna.

Bogesunds naturreservat

Även om Bogesundslandets naturreservat inte ligger på en skärgårdsö så är det ett rekommenderat ställe för vackra vandringsturer. Runstenar, boplatser från vikingatiden och Bogesunds slott är några sevärdheter längs vandringslederna där.

Stockholm Archipelago Trail

Den kallas för båtluffarleden och innebär förutom vandring att du också måste ro med en roddbåt mellan öarna. Det är en världsunik upplevelse för dig som vill upptäcka Stockholm skärgård på nära håll, på land och på vatten.

Roslagsleden

Den sträcker sig hela 19 mil mellan Danderyd och Grisslehamn. Roslagsleden går både genom helt orörd skog och det karga kustlandskapet. Leden delas vanligen in i 11 dagsetapper för den som vill uppleva hela sträckan.

Gålö

Denna halvö i Stockholms skärgård har en strandlinje som är hela fem mil lång. Det finns flera markerade vandringsleder att utforska. Vackrast är den mellan Morarna och Skälvik.

Alternativ på boende för skärgårdsvandrare

Fricamping, alltså slå upp ett tält var som helst, är möjligt på många ställen i Stockholm skärgård. Det som du bör kolla upp är om det är ett naturreservat och att det då råder allmänt tältförbud eller endast på anvisade tältplatser.

Några exempel på öar där fricamping är tillåtet är:

  • Huvudskär (max 2 dygn)
  • Nåttarö (max 2 dygn utanför campingen)
  • Rödlöga
  • Möja
  • Fjärdlång

Naturreservat med anvisade tältplatser råder på öarna:

  • Grinda
  • Finnhamn
  • Björnö

Det finns flera campingplatser där du kan boka tältplats och få tillgång till campingens faciliteter. Det passar dig som vill kunna duscha, gå på en vanlig toalett och kunna laga mat i ett enklare kök. Såna hittar du till exempel på Utö, Grinda och Rånö.

Vandrarhem hittar du på flera av öarna i Stockholms skärgård. Några av vandrarhemmen drivs av STF medan andra är fristående och har privata ägare. Gillar du att bo i tält men vill ha det något lyxigare kan du testa på glamping.

Här kan du hitta tillgängliga boenden just nu i skärgården:

 

Åk skärgårdsbåtarna ut till vandringen

Din vandringsresa kan starta med en tur på någon av alla de skärgårdsbåtar som går från Strömkajen eller Nybrokajen i Stockholm city. Det går även dagliga avgångar från Årsta och Nynäshamn till ett urval av öarna.

Rederierna som trafikerar Stockholms skärgård heter Waxholmsbolaget och Strömma. Tidtabeller för båtarna hittar du på deras hemsidor eller hos SL.

Hämta vandringsinspiration från bok

Calazo förlag har gett ut en bok skriven av Gunnika Isaksson-Lutteman som heter just ”Vandra i Stockholms skärgård”. I boken finns 33 förslag på vandringsturer, som alla börjar med en båttur och avstigning på en skärgårdsö från Arholma i norr till Landsort i söder.

Bok: Vandra i Stockholms Skärgård av Gunnika Isaksson-Lutteman

Gunnika Isaksson-Lutteman är högt kvalificerad som en guide eftersom hon är bosatt i skärgårdens huvudstad Vaxholm. Hon har lång erfarenhet av att vistas i skärgården både till fots och på vattnet i segelbåt eller kajak.

Färdiga vandringspaket med mat & boende

Det finns färdiga vandringspaket att köpa, som gör din vandringsupplevelse extra trevlig med god mat och fint boende i en vacker miljö. Vi kan till exempel tipsa om Fredriksborg hotell vid Oxdjupet där vandringsleden Myttingelinjen passerar hotellet.

Fredriksborg hotell vid Oxdjupet
Myttingelinjen vandringsled passerar hotellet

Ett weekendpaket här inkluderar boende, mousserande vin och praliner på rummet, 3-rättersmiddag, matsäck och frukost.