Dagstursryggsäck

En lagom storlek på en ryggsäck för en dagstur i fjällen kan vi kalla för dagstursryggsäck. En sådan rymmer mellan 20-45 liter och i den kan man packa 1-2 måltider mat, något extraplagg och kanske ett stormkök.

Är ni flera som går på dagstur tillsammans kan var och en ha en lite mindre ryggsäck, anpassad till deras kropp. I den här artikeln går vi igenom lite olika aspekter på vad som gör en ryggsäck till en bra dagstursryggsäck.


Lämplig packvolym på ryggsäck för en dagstur

Det finns lite olika tips på hur stor en dagstursryggsäck ska vara. För att göra ditt val enklare tycker vi att man ska leta efter en ryggsäck som rymmer 30 L. Då har man inte tagit till för lite och känner man att den är för liten har man mest troligt med sig alldeles för mycket onödigt för en dagstur.

En ryggsäck på 30 liter rymmer:

  • stormkök
  • extra kläder, förstärkningsplagg
  • vandringsmat
  • vätska

Bra rygglängd till dig

Även om det bara är en dagstur ska man inte slarva med passformen. Man är ju ändå ute och vandrar i flera timmar och varför dra på sig skav eller snedbelastning på grund av felaktig passform på ryggan.

Det finns två tillvägagångssätt när man väljer rygglängd och det är att man antingen köper en med justerbar rygglängd eller en som har fast längd men är rätt för dig redan från början.

Det är svårt att hitta den perfekta rygglängden på en ryggsäck så vi rekommenderar att välja en som går att justera. Bra ryggsäckar från seriösa tillverkare har många snören och reglage. Ska du vandra dagsturer många gånger så är det helt klart värt att gå på de lite mer påkostade dagstursryggsäckarna. Du kan ju även ha användning av den i vardagen och packa träningskläder till gymmet.

Vätskesystem i vandringsryggsäcken

Den här storleksklassen på ryggsäckar brukar vara kompatibla med vätskesystem med hållare för vätskeblåsa och slang. En del gillar det medan andra hellre har flaskor på framsidan eller i ryggsäckens sidofack.

Vi tycker att det är mest en smaksak men oftast skiljer det inte så mycket pris så varför inte välja en rygga som har stöd för både och?

Tips på dagstursryggsäck

Rondane V6 40 Unisex

Bergans Rondane Dagstursryggsäck V6 40 liter

Bergans Rondande V6 40 är en bra dagsrygga med packvolym på 40L. Den är unisex och har en ställbar rygglängd, bröstrem och höftbälte. Ryggsäcken väger 1,3 kg och är förberedd för vätskesystem (ingår ej).