Dagstursryggsäck

Vi kallar de för dagstursryggsäck, ryggsäckarna som har en lagom storlek för en kortare dagstur i fjällen. En sådan ryggsäck rymmer mellan 20-45 liter och i den kan du packa 1-2 måltider mat, något extraplagg och kanske ett stormkök.

Är ni flera som går på dagstur tillsammans kan var och en ha en mindre ryggsäck, anpassad till deras kropp. I den här artikeln går vi igenom lite olika aspekter på vad som gör en ryggsäck till en bra dagstursryggsäck.


Lämplig packvolym på ryggsäck för en dagstur

Det finns lite olika tips på hur stor en dagstursryggsäck ska vara. För att göra ditt val enklare tycker vi att du ska leta efter en ryggsäck som rymmer 30 L. Då har du inte tagit till för lite och känner du att den är för liten har du mest troligt med dig alldeles för mycket onödigt för en dagstur.

En ryggsäck på 30 liter rymmer:

Bra rygglängd till dig

Även om det bara är en dagstur ska du inte slarva med passformen. Duy är ju ändå ute och vandrar i flera timmar och varför dra på dig skav eller snedbelastning på grund av felaktig passform på ryggsäcken.

Det finns två tillvägagångssätt när du väljer rygglängd på din dagsryggsäck och det är att antingen köpa en med justerbar rygglängd eller en som har fast längd men är rätt för dig redan från början.

Det är svårt att hitta den perfekta rygglängden på en ryggsäck så vi rekommenderar att välja en som går att justera. Bra ryggsäckar från seriösa tillverkare har många snören och reglage.

Ska du vandra dagsturer många gånger så är det helt klart värt att gå på de lite mer påkostade dagstursryggsäckarna. Du kan ju även ha användning av den i vardagen och packa träningskläder till gymmet.

Vätskesystem i vandringsryggsäcken

Den här storleksklassen på ryggsäckar brukar vara kompatibla med vätskesystem med hållare för vätskeblåsa och slang. En del gillar det medan andra hellre har flaskor på framsidan eller i ryggsäckens sidofack.

Vi tycker att det är mest en smaksak men oftast skiljer det inte så mycket pris så varför inte välja en rygga som har stöd för både och?

Tips på dagstursryggsäck

Rondane V6 40 Unisex

Bergans Rondane Dagstursryggsäck V6 40 liter

Bergans Rondande V6 40 är en bra dagsryggsäck med packvolym på 40L. Den är unisex och har en ställbar rygglängd, bröstrem och höftbälte. Ryggsäcken väger 1,3 kg och är förberedd för vätskesystem (ingår ej).

Om du bara ska vandra i nån timme och klarar dig med en energibar och en kåsa för vatten kanske en midjeväska för vandring är tillräckligt för dig.