Välj bra vandringskängor

Att ha bra vandringskängor på fötterna är bland det viktigaste för en fjällvandrare. Det är något som egentligen borde räknas in i utrustningen för fjällsäkerhet.

Om du har dåliga skor, blir blöt och kall eller får blåsor under fötterna, kan du bli fast på fjället. Att tappa känseln i fötterna på grund av nedkylning sänker inte bara farten, utan kan leda till köldskador.

En irriterande blåsa på foten kan ställa mycket besvär på en längre vandring utanför civilisationen och än mer långt uppe på fjället. Därför är det superviktigt att du har torrt på fötterna och går i bra vandringskängor.

Det kan vara svårt att välja när man ser det stora utbudet av kängor och skor som finns att köpa. Med lite konkreta tips och råd blir förhoppningsvis valet enklare.

1. Vandringskänga eller vandringssko?

Det första valet man ställs inför är om man ska köpa en vandringskänga eller en vandringssko. Det gäller då att veta skillnaden på dessa två och kunna ställa det i relation till vilken typ av vandrare man är.

Köpa vandringskänga eller vandringssko?

Kängor är robusta, tyngre men också mer tåliga. Inte sällan är de vattentåliga och risken för att bli blöt inne i kängan är mindre.

Vandringsskor är mer åt hållet som en springsko. Du känner dig lätt på foten och kan knata på i raskare takt. Däremot får du se upp för djupare vattenpölar och kanske även undvika snåriga stigar som sliter upp tyget.

Då passar vandringssko

Om du går på torra, fina leder och aldrig när det regnar. Kanske du är en som går på dagsturer och kan välja dag efter väder. Du vill kunna promenera lätt och har oftast bara en lättare packning för dagen på ryggen. Greppytan på skor kan vara helt platt men såna bör du undvika för vandring i terräng. Välj hellre en terrängsko / trailsko som till exempel Icebug vandringsskor.

Då ska du välja vandringskänga

Du vill inte låta vädret eller underlaget stoppa dig från att vandra vidare på din fjällvandring. Du går ofta på längre vandringar över flera dagar i varierad terräng. Du vill ha något på fötterna som håller länge och kan ta dig många mil.

2. Köp vandringskänga i rätt storlek

Det kanske låter som en självklarhet men det gäller att veta vad som är rätt storlek. Du kanske har en viss storlek till vardags, men det är inte rätt för dig när du ska gå på längre vandringar.

En tumregel är att man ska få plats med två par strumpor. Man brukar säga en fingerbredd (ca 1,5 cm) i luft framför stortån. Att man behöver så mycket extra är för att alla de steg som tas under en längre vandring får fötterna att svälla.

Blånaglar kommer väldigt lätt om man har för trånga skor. Om din stortå tar i längst fram när du provar vandringskängan, då kan du vara säker på att den kommer ändra färg om du tar tusentals steg i just de skorna. Ställ tillbaka och prova en större storlek!

Köp inte för trånga skor. Lägg på 1,5 cm framför stortån.

Vandringskängor med bred tåbox

En annan aspekt när det gäller storlek är tåboxens bredd. Nu är de flesta vandringskängor ganska väl tilltagna men det finns variationer. Ska man gå väldigt långa sträckor kommer fötterna att vilja svälla ut i sidled. Det är då bra om vandringskängorna har en bred tåbox som ger plats för trötta fötter.

Samma sak här kring att foten sväller, och det som ger skav mellan tår är att de ligger för tajt mot varandra. En bredare tåbox till fötterna ger tårna mer plats att expandera vid varje fotnedsättning. Det motverkar uppkomsten av skoskav.

Det finns en rörelse som vill att vi ska låta fötterna få plats som om vi vore barfota. Det är lätt att gå så i mjukt gräs men på en stenig mark vill man gärna ha någon typ av skydd för foten. Barfotaskor som vandringskänga kan funka på vissa vandringsleder.

3. Gå in vandringskängorna hemma

Även om du provat ut och köpt vad som kommer bli dina bästa vandringskängor, är det dumt att ge sig ut på långvandring direkt du öppnar skolådan.

Att gå in nya kängor och skor tar tid. Vi har säkert alla drabbats av skavsår på tår, hälar och andra knölar på foten när vi köpt nya skor. Det tar några dagar och kilometer innan kängorna och dina fötter blivit kompisar.

Gå in skorna hemma innan du ger dig av.

Ta kortare turer hemma i skogen och låt dina fötter vänja sig vid de nya kängorna. Börja med en riktigt kort tur, eller kanske ha på de inomhus i hemmet.

Öka på dosen och när du kan gå en mil eller två utan att känna skav eller att dina fötter blir ömma, då är du och dina nya vandringskängor redo för fjället! Lycka till!

Friluftsbutiker online med bra utbud av rejäla vandringskängor är Outnorth eller Outdoorexperten.

Mer läsning om kängor för vandring