Tältet för hela familjen

Det börjar närma sig och nu droppar det in pryl efter pryl hemma hos oss. Däremot hoppas jag inte att det kommer att droppa in i tältet vi har köpt. Det blev ett norskt tält för fyra personer och med stor absid.

Nästa vecka bär det av och vädret ser ut att bli rätt okej. Temperaturen varierande från 10 – 18 grader och blandad molnighet. Någon risk för regnskur eventuellt mitt i veckan.

Vi har nu fått hem tältet vi beställde online från Outnorth.se. Efter att ha läst på en del och begränsat urvalet kom jag fram till att Bergans Kompakt 4 passar oss.

Bergans Kompakt 4 familjetält
Bergans Kompakt 4 familjetält

Så valde jag tältet

Det finns enormt många olika tält för olika ändamål och i olika prisklasser. När jag skulle köpa ett tält hade jag ett antal kriterier att utgå från.

  • Plats för 4 personer
  • Klara regn
  • Släppa ut fukt
  • Ha bra plats för packning

1 Tält för 4 eller 2 tält för 2?

Vi är fyra personer i familjen, 2 barn och 2 vuxna. Vi skulle kunna köpa två stycken 2-mannatält men en sak som avgjorde till 4-mannatältets fördel var vikten. När man vandrar i fjällen i grupp är det vettigt att räkna totalvikt för hela gruppen. Ett tält för 4 personer väger i regel mindre än 2 tält för 2 personer.

Överdimensionerat tält om barnen totalvägrar nästa vandring? Ja, så kan det bli men då får det vara ett problem att tackla då. Det går ju alltid att försöka sälja tältet och sen köpa ett mindre.

Millimeter vattenpelare

Ett nytt begrepp för mig var måttet ”mm vattenpelare”. Det är ett mått som används för att beskriva ett materials täthet mot tryck från vatten. Det används till exempel för kläder och tält och beskriver då motståndskraften mot det dynamiska tryck som regndroppar skapar vid anslag mot materialet.

Om det regnar kraftigt vill man att regnet ska hållas ute och inte tränga igenom tältduken. Efter att ha frågat runt lite har jag kommit fram till att en vattenpelare på minst 3000 mm är att rekommendera för fjällvandring. Ett sånt tält är motståndskraftigt mot regn och kan kallas för regntätt. Riktigt billiga tält som kan köpas på t.ex. Clas Ohlson eller Biltema har för dålig vattenpelare och sällan dubbla tältdukar.

Tältet ska andas

När man har vandrat en hel dag i fjällen har man kanske blöta kläder och är svettig. Under tiden man vilar i tältet bör man se till att torka allt som blivit blött och då är det viktigt att fukt släpps ut. Varje andetag innehåller också vatten, som kan kondensera då det möter en kall yta. Har man ett tält med bara en tältduk är risken stor att vatten kondenserar på tältduken och det tar inte lång stund förrän det börjar droppa inne i tältet, trots soligt och fint väder utanför.

Av dessa anledningar ville jag ha ett tält som håller tätt utifrån genom yttertältet och som samtidigt har bra andningsegenskaper genom ett bra innertält.

Absid för förvaring av packning

Vi kommer att bära packning allihopa. Det innebär att vi har 2 st stora ryggsäckar och 2 mindre. Att förvara de inne i tältet där vi sover kan vara bökigt. Därför ville jag ha en yta i tältet för förvaring. Denna del kallas för absid och Bergans Kompakt 4 har en stor sån.

Om du vill läsa mer har du här förslag på läsning: