Fjällvandra i oktober

Hösten i fjällvärlden kan bjuda på otroligt vackra vyer med klar luft och myggfritt. Hela den svenska fjällvärlden är dock inte tillgänglig i oktober men det kan finnas möjligheter till härlig fjällvandring. I den här artikeln ger vi lite olika tips och råd för dig som vill få en sista härlig fjälltur innan snön lägger sig.

fjällvandring i oktober

I de norra delarna av svenska fjällkedjan faller normalt snön och blir kvar i oktober. Längst upp kan det ske redan i september medan det är mot slutet av oktober i södra fjällområdena. Om du ska vandra i oktober bör du vara beredd på det och ha med dig rätt utrustning och klädsel för att klara kalla nätter.

Fjällstationerna är stängda i oktober

STFs fjällstationer stänger i mitten på september så går du på fjällvandring i oktober får du klara dig med tält. Det kan hända att övernattningsstugor står öppna för dig att söka skydd i ifall vädret blir busigt.

Eftersom fjällstationerna är stängda i oktober kan du heller inte proviantera i deras kiosker. Allt du behöver i form av mat måste du bära med dig så det räcker hela vandringen.

Svenska fjäll som kan gå att vandra i oktober

Vi rekommenderar att vandra i de södra fjällområdena om du vill vandra i oktober månad. Var flexibel och följ väderutvecklingen i fjällen kring:

Andra vackra vandringsleder på hösten

Vissa år kommer snön tidigt i fjällen och då får vi vandringssugna hålla oss till vandringsleder på låglandet. Säsongen är längre där och många leder i södra Sverige är vandringsbara året om. Längs kusten i norra Sverige brukar det gå bra i oktober och ibland även in i november och december.