NORRA. – kläder som utmanar outdoor

Det svenska klädmärket NORRA startades i början av 2019 av Jacob von Matern. Den första produkten finansierades med crowdfunding på Kickstarter. Idag har Norra Outdoor fler funktionella friluftskläder och de jobbar på ett väldigt transparent sätt.

Hållbarhet och insyn är viktiga komponenter som genomsyrar hela processen för tillverkning av kläder hos Norra. För att vara riktigt hållbara anser Jacob att kunderna ska vara en del av varumärket. De ska ha så mycket insyn som det är möjligt och ska kunna veta materialens ursprung, innehåll i det färdiga plagget och förstå kostnad och pris på slutprodukten.

Jacob von Matern: industridesignern med erfarenhet från Haglöfs

Jacob von Matern är grundare till varumärket NORRA
Jacob von Matern visar upp tröjan Björk

Vem är då Jacob von Matern? Han är utbildad industridesigner med examen från Lunds Universitet. Efter examen flyttade han till Stockholm och jobbade i sex år med att designa ryggsäckar åt Haglöfs.

Jacob flyttade år 2016 åter till sin hemstad Nynäshamn där han startade en konsultfirma och ritade ryggsäckar och väskor åt olika friluftsmärken. Att det senare skulle bli ett eget varumärke inom friluftsliv hänger också ihop med hans eget intresse av outdoorlivet.

Mountainbike, vågsurfing och skridskor är några av de friluftsaktiviteter som Jacob gillar och att vara rätt klädd för aktiviteten är viktigt.

Norra Outdoor vill involvera kunder

Att kunderna ska vara en del av varumärket har Jacob gjort klart redan från start. Den första produkten var en friluftsbyxa som heter Ljung och den finansierades genom Kickstarter, en crowdfundingplattform. Kampanjen kördes i början på 2019 och drog under 30 dagar in 450 000 kr. Byxorna lanserades ungefär ett halvår senare.

Ett viktigt mål som Jacob von Matern har med varumärket är att kunderna ska känna sig emotionellt involverade i företaget och kläderna. Detta åstadkommer Jacob genom att låta kunderna följa med in i designprocessen och kör livesändningar på Instagram.

Den som vill köpa kläder från Norra ska också ha full insyn i varifrån materialen kommer och vilka kostnader som företaget har. Genom att ha en transparent kommunikation med kunderna hoppas Jacob att de ska förstå och värdesätta arbetet och kläderna bättre.

Exempel på plagg som finns i Norras sortiment idag är friluftsbyxor, friluftsshorts, t-shirts, buff, hoodie och sweater. De har även extra tillbehör som knäskydd till knäfickorna på friluftsbyxor.

Norras produktbeskrivningar av kläder går på djupet

Norras produktbeskrivningar av kläder går på djupet

Varje produkt har djupgående information om klädesplagget. Du kan till exempel se företagets kostnad för material, tillverkning och transport. Dessutom får du veta:

  • Innehåll: exakt vad tyget, tråden, dragkedjan och märket är gjort av. Vad som är hämtat från återvunnet, vad som är certifierat organiskt osv. Norra använder till exempel merinoull och Polartec fleece.
  • Ursprung: du kan följa klädesplaggets tillverkning och se varifrån materialen kommer från, var det bearbetas, färgas etc.
  • Recensioner: läs recensioner och omdömen som tidigare kunder har lämnat om varje enskilt plagg.