Trolltunga

Den kanske mest iögonfallande stenformationen i Norge är den som kallas för Trolltunga. Det är en klippa som hänger ut över sjön Ringedalsvattnet, 700 meter nedanför. Trolltunga har formats under flera istider och hit kommer årligen massor av turister för att ta bilder.

Trolltunga

Vandring till Trolltunga

För att ta sig hit är det vandring som gäller och sommarsäsongen är öppen från 1 juni till 31 augusti. Det är rekommenderat att börja sin vandring före klockan 8.00 på morgonen för att i lugn och ro hinna fram och tillbaka innan mörkret faller.

Vandringen går genom högfjällsterräng i nationalparken Hardangervidda på över 1180 meter över havet. Utgår du från Skjeggedal är det 27 kilometer tur och retur med nästan 800 meters stigning.

VandringDistansHöjdmeterTidsåtgång
Skjeggedal – Trolltunga t/r27 km800 m10-12 timmar
Mågelitopp – Trolltunga t/r20 km320 m7-9 timmar

Under sommartid bevakas Trolltunga av fjällvakter för att uppmana till säkerhet. Området är brant och det finns inga staket eller liknande så håll dig på säkert avstånd från kanter.

Packning för att vandra till Trolltunga

Eftersom det är en heldagstur att ta sig till Trolltunga och tillbaka är det lagomt med en 30-liters ryggsäck. Se till att du har med dig karta, kompass, första-hjälpen kit och en pannlampa ifall du blir försenad och inte hinner tillbaka innan mörkret faller.

De flesta brukar ha med sig turmat för en större måltid, som tillagas framme vid Trolltunga. Men det är en lång vandring så ha med dig ytterligare proviant och kanske även ett reservmål med mat.

Trolltunga vandring

Utrustning och kläder för din Trolltungevandring

Det är många kilometer att vandra och jättemånga höjdmeter som ska bestigas. Därför är det viktigt att ha något bra på fötterna så som rejäla vandringsskor eller vandringsskängor. Undvik att komma dit i gymnastikskor och tro att det är en ”walk-in-the-park”.

På flera ställen går vandringsleden genom blöt terräng och på höjden blir det lite kyligare, även sommartid. Se till att du kan anpassa din klädsel efter väder och ansträngningsgraden. Ha med dig extrakläder i ryggsäcken om dagen börjar med soligt väder. Det kan slå om när man minst anar det och börja regna, blåsa eller till och med falla snöflingor.

Hur kommer man ut på Trolltungan?

Det är inga problem att ta sig ner och ut på själva Trolltungan. Under högsäsong kan det vara kö om det är så att du vill gå ut själv för att bli fotad på klippan.

Får man slå upp tält vid Trolltunga?

Norge har allemansrätt precis som vi har i Sverige så det är fritt att tälta var man vill. Det är många som vandrar hit och tältar över natten för att gå tillbaka nästa dag.