Vandring i Jämtlandsfjällen

Jämtlandsfjällen har många bra ställen för vandring. Vålådalen och Helags är populära besöksmål men det finns många fler fina vandringsleder i Jämtland. Den del av fjällen som är mest populärast för vandring är vad som brukar kallas för Jämtlandstriangeln.

Vandring i jämtland

En populär fjällstation i de jämtländska fjällen är Storulvåns fjällstation, som ligger på gränsen till kalfjället. Från Storulvån kan du göra fina dagsturer (exv Getryggen topptur) eller gå på en flerdagarstur till Blåhammaren och Sylarna, en tur som kallas för Jämtlandstriangeln.

Du kan antingen börja gå mot Blåhammaren eller så tar du vägen mot Sylarnas fjällstation. På Blåhammaren kan man avnjuta en 3-rätters middag varje dag kl 18. Se till att starta i tid och håll rätt tempo om du inte vill missa en kulinarisk upplevelse mitt uppe på fjället.

Vandra Södra Kungsleden med start i Storlien

I norra Jämtland startar (eller slutar) vad som kallas för den Södra Kungsleden. Leden sträcker sig genom den södra fjällregionen från Sälen i söder till Storlien i norr.

Totalt är sträckan 340 km och på vägen passerar man Blåhammaren, Sylarna, Njupeskär (Sveriges högsta vattenfall), Grövelsjön, Fulufjällets nationalpark och Transtrandsfjällen.

Storlien är populärt både sommar- och vintertid och här har STF en fjällgård med boende och god mat.

Fler bra fjällvandringar i Jämtland

Vålådalens naturreservat

Karta: Z7 och Z6

Fjällen vid Vålådalen bjuder på många fina vandringsleder. I naturreservatet finns goda vandringsmöjligheter i lummig skogsterräng med fjällbjörkar, blöta myrar och karga kalfjäll.

Det finns ett helt nätverk av vandringsleder att välja på för dagsturer eller helgturer men också för dig som vill vara på vandring i över en vecka. Vi tycker området förtjänar en egen sida så läs mer om vandring i Vålådalen här.

Helags med topptur upp till 1797 möh

Etapplängd: 12 km
Höjdskillnad: 294 m + 713 m vid topptur
Karta: Z6 & Z8

Den högsta toppen i Jämtlandsfjällen heter Helags. Vid fjällets fot finns en fjällstation och dit kan du vandra för att ha det som basläger inför en eventuell topptur. Om du tänkt bestiga toppen är det rekommenderat att ha minst 3 dagar på sig totalt för vandring dit, upp och hem.

Till Helags kan du ta dig från Kläppen, en fjällvandring på cirka 12 km. Det går också att komma hit från Ljungdalen dit det finns bussförbindelse eller ända från Storulvån om du vandrar över Sylarna.

Utsikt från toppen av Helags ner mot glaciären.
Utsikt från toppen av Helags ner mot glaciären.

Från toppen av Helags kan du skåda ner mot den 600 meter långa glaciären som uppskattas ha en maximal tjocklek på 50 meter.

Hyra stuga i Jämtländska fjällen

Om du vill stanna ett par dagar i fjällen och ha tillgång till egen stuga finns det lite olika sätt att boka boende på. Du kan leta på olika sajter som Blocket, Airbnb eller liknande sajter. En som är specifikt inriktad på just stughyror är Stugsommar.

Fjällstationer i Jämtland

Vill du bo nära vandringslederna kan vi rekommendera någon av alla de fjällstationer som finns i Jämtland. Där kan du bo, äta och göra dagsturer till vackra platser i omgivningen. Av de 15 fjällstationer i Sverige som drivs av STF finns följande sju i Jämtland:

  • STF Storulvån
  • STF Blåhammaren Fjällstation
  • STF Edsåsdalen Fjällstation
  • STF Helags Fjällstation
  • STF Vålådalen
  • STF Sylarna
  • STF Almdalens Fjällgård

Fler fjällguider om Jämtland