Ryggsäck med solcellsladdare

Solens energi kan fångas med solcellsladdare på ryggsäcken. En hel dags vandring ger tillräckligt med ström för att hålla mobilen, en powerbank, GPS-klocka och andra enheter laddade. Portabla solcellsladdare kan hängas utanpå ryggsäcken eller så köper man en ryggsäck som har integrerad solpanel och laddaruttag.

Portabel solcellsladdare hängd utanpå ryggsäcken

De stora tillverkarna av utrustning för outdoor har inte lanserat några vandringsryggsäckar med denna teknik än. Har du en favoritryggsäck som du gillar är det ju enkelt att köpa en portabel solcellsladdare som hängs utanpå.

Fördelen med det är ju också att man kan använda sina solceller på en mindre ryggsäck för dagstur eller stora ryggsäcken för flerdagsturen. Den här typen av solcellspanel är vikbar och tar liten plats ihopvikt. Man viker ut den och hänger fast den baktill på ryggan och kopplar en powerbank eller en mobil direkt till laddningsuttaget.

Vikbar solcellsladdare hänger utanpå ryggsäck
Linocells solcellsladdare utanpå ryggsäck. 20 Watt.

En sån modell har Kjell & Co som säljer Linocells teknikprylar. Den har tre paneler med solceller i ett hopvikbart format, 3 st USB-A portar och en ficka för powerbank. Solcellerna ger som max 20W i direkt solljus.

Ryggsäck med integrerad solpanel

ECEEN har lanserat flera ryggsäckar där bakstycket är en solpanel. De har de små ryggsäckarna för pendling men även stora vandringsryggsäckar för hiking (78 L).

Solpanelerna på ECEENs ryggsäckar är på 6,5 till 20 W. Solcellspanelen går att montera av ifall man vill lägga panelen vid sidan om ett tag. Kanske man vill påta runt i ryggan men inte missa möjligheten till att fånga solenergi.

Det går att ladda direkt mot mobilens batteri, till den inbyggda powerbanken eller till en extern powerbank. Placeringen av laddaruttag påverkar hur funktionell vi upplever lösningen. En bra solcellsryggsäck har flera uttag och kanske ett inuti ryggsäcken såväl som ett utanpå.

Adaptrar till solcellerna på ryggsäcken

Om du tänkt köpa en portabel solcell till ryggsäcken eller en ryggsäck med inbyggd solpanel är det värt att kolla över uttagen. Den gamla typen av USB (A) är fortfarande ganska utbredd men USB-C blir allt vanligare.

Ibland har vi olika enheter med olika uttag för laddarkabeln. Den nya mobilen kanske laddas snabbt med en USB-C medan GPS-klockan du köpte för några år sen kräver USB-A. En adapter mellan USB-A och USB-C (eller tvärtom) kan vara bra att ha.

Väljer du däremot att ladda mot en extern powerbank som har flera typer av portar kanske du inte behöver köpa till något extra. Uttagen för laddning direkt från solceller ger vanligtvis 2A per uttag med en spänning på 5V. Det funkar bra om man vill kunna ladda mobilen utan el och inte har så bråttom.