Hur mycket orkar man bära på fjällvandring?

Fjällvandring kan för en del vara rekreation och för andra en utmaning som ska vara tuff. Hur mycket man orkar bära är väldigt individuellt och en fråga man bör ställa i relation till vilken typ av fjällvandring man vill ha.

En tumregel är att packningen inte ska väga mer än cirka 1/4-del av sin vikt. En person som är stark i förhållande till kroppsvikten kan bära uppemot 1/3-del men det är påfrestande. En vanlig vikt på packning för flerdagsturer är cirka 20 kg inklusive mat, utrustning och kläder.

Hur mycket orkar ett barn bära själv?

Det kan vara svårt att uppskatta hur mycket packning ett barn egentligen orkar bära. Det kan vara lätt att utgå från samma beräkning i % av kroppsvikt men en sak vi lärt oss är att det är bättre hålla nere vikten på barnens packning.

En bra tumregel här är att de kan klara cirka 10% av sin kroppsvikt i en egen ryggsäck. Viktigt är att deras ryggsäck har minst lika bra komfort som den du köpt till dig själv. Låt inte barnen gå en dagstur med en dålig skolväska, då är det nästan bättre att de inte bär nån väska alls utan att du tar deras packning.