Hur mycket packning orkar man bära på fjällvandring?

Fjällvandring kan för en del vara rekreation och för andra en utmaning som ska vara tuff. Hur mycket packning man orkar bära är individuellt och hur mycket man borde packa med sig beror på vilken typ av vandring man ska ut på. I den här guiden får du lära dig några tumregler kring packningsvikt, att utgå från.

Hur mycket orkar man bära som vuxen?

välfylld vandringsryggsäck för vuxen med packning för flerdagarstur
Fullpackad fjällryggsäck för flerdagarstur. Vikt cirka 19 kg.

Fjällvandring innebär olika saker för olika personer: vila, utmaning eller ren njutning. Hur mycket du orkar bära beror både på fysik och målbild. En grundregel är att packningen helst inte ska väga mer än 25 % av kroppsvikten. För vissa klarar kroppen upp till en tredjedel – men det tär snabbt på energin.

För flerdagsturer är det vanligt med en total packvikt kring 20 kg, inklusive mat, kök, tält och kläder. Ju mer erfaren, desto lättare går det att skala ner.

Hur mycket orkar ett barn bära själv?

Det kan vara svårt att uppskatta hur mycket packning ett barn egentligen orkar bära. Det kan vara lätt att utgå från samma beräkning i % av kroppsvikt men en sak vi lärt oss är att det är bättre hålla nere vikten på barnens packning.

foto från fjällvandring barnfamilj där en förälder ses bära egen ryggsäck och minsta barnets ryggsäck fäst baktill, det äldre barnet bär sin egen ryggsäck, familjen blickar ut över fjällen från Blåhammaren ner mot Storulvån
Som vuxen kan man behöva bära barnets ryggsäck

Barn bör inte bära för tungt – även om vissa verkar ha samma entusiasm som en bergsget. Ett rimligt riktmärke är max 10 % av kroppsvikten. Det innebär 3–5 kg för de flesta barn i låg- och mellanstadieåldern.

Investera i en ryggsäck med god bärkomfort även för barn. Skolväskor och tygpåsar duger inte på fjället. Om det blir för tungt är det bättre att du själv tar deras packning och låter dem njuta av att vandra. Bygg för deras framtida friluftsliv!

Tips för att minska vikten

  • Packa fjällmat med högt energiinnehåll per gram.
  • Välj en lättviktsryggsäck och lätt tält.
  • Dela på utrustning i grupp (t.ex. kök, tält, vattenrening).
  • Testpacka och vandra någon kilometer hemma först.
  • Lämna ”bra-att-ha” hemma och ta med ”viktigt-att-ha”.

Exempelvikter på packning för fjällvandring

UtrustningFlerdagars (3 dygn)Dagstur (vuxen)Barn (7–12 år)
Ryggsäck (60–75L)2200 g800 g600 g
Tält (2 pers, delad vikt)1500 g
Sovsäck (3-säsong)1200 g
Liggunderlag700 g
Kök & bränsle (delad vikt)800 g
Mat (3 dagar inkl snacks)2500 g700 g200 g
Vatten (1,5–2 L)1800 g1000 g500 g
Kläder & extra lager3500 g500 g400 g
Regnkläder800 g500 g400 g
Hygien / toapapper / tvål300 g150 g100 g
Första hjälpen & småsaker400 g200 g100 g
Karta, kompass, powerbank, pannlampa600 g400 g300 g
Kamera / mobil / bok / nöje500 g300 g100 g
Totalt17 800 g4 550 g2 700 g

OBS! Varje kolumn är vad en person bär om den har allt den själv behöver. Vid grupp- eller familjevandring kan man fördela vikt mellan olika personers packning för att hitta det som passar gruppen bäst. Som barnförälder måste man bära en del av barnets utrustning medan en vuxen bör kunna bära allt sitt själv, även om det inte alltid behövs. En viktjägare kan få ner packningens vikt med flera kilon och ändå ha allt utrustning och kläder med sig.

Första fjällvandringen? Tänk på detta

Första gången på fjället? Välj en kortare och enklare tur, gärna i sällskap med någon mer erfaren. Undvik att pressa dig själv med för tung packning eller för långa etapper. Fjällvandring handlar inte om prestation – utan upplevelse.