Reglerna kring fricamping är inte alltid glasklara och därför har vi tagit reda på vad som gäller just nu i Sverige. Exempel på frågor du får svar på i denna artikel är om man får tälta var som helst i Sverige? Och hur är det egentligen med övernattning i husbil längs vägar och i naturen? Här reder vi ut vad som gäller enligt allemansrätten, vilka undantag som finns och varför vissa kommuner nu vill sätta stopp för fricamping på särskilt populära platser.

Allemansrätten gäller tältning men inte fordon
Tältning omfattas av allemansrätten, vilket innebär att du får slå upp ett tält enstaka nätter så länge du inte stör markägare, boskap eller naturen. Det innebär att tältning ibland är förbjuden i skyddade områden om det anges på skyltar eller i föreskrifter.
Däremot är fordon (husbil, van, bil med taktält) inte skyddade av allemansrätten. Terrängkörningslagen förbjuder parkering på naturmark som gräs, skog, stränder eller hagar.
Fricamping med fordon – Regler vid vägar och rastplatser
Du får parkera och övernatta i fordon (t ex husbil) vid allmänna rastplatser och skyltade P-platser. Där får du stå i max 24 timmar på vardagar, och till nästa vardag om du kommer på helg.
Lokala trafik- och ordningsföreskrifter kan innebära striktare regler. I vissa kommuner är övernattning förbjuden även på P-platser, särskilt nära tätorter.
På enskild väg eller privat mark krävs markägarens tillåtelse om platsen ligger nära bostadshus.
OBS! En extra påminnelse om att du inte får köra ut med ditt motorfordon i terrängen för att fricampa. Terrängkörningslagen sätter stopp för det!

Skyddade områden – Kontrollera föreskrifterna
I naturreservat, nationalparker, strandskydd och djurskyddsområden finns ofta extra förbud mot tältning och fordon. Det gäller särskilt under vissa säsonger (t.ex. fågelhäckning)
Föreskrifterna anslås vid entréer till dessa reservat men finns också att läsa på länsstyrelsens webbplats för länet.
Hygien, eld och ansvar
Toalettbesök i naturen ska ske med eftertanke: långt från vatten, stigar och bostadshus. Gräv en grop, begrav och täck över toalettpapperet eller ta med det hem.
Eldning är tillåten under säkra förhållanden och i anvisade eldstäder. Vid eldningsförbud (eldningspåbud) ska du följa länsstyrelsernas och räddningstjänstens råd. Dessa regler kan ändras när som helst under året för att undvika bränder då marken är extra torr och känslig.

Debatter om fricampingen i Sverige
Diskussionen om fricamping blossar upp med jämna mellanrum, särskilt när populära naturområden pressas av ökat tryck från turister. En plats där frågan nyligen väckts på nytt är längs Vildmarksvägen i Västerbotten. Dit kommer årliga många svenska och utländska fjällturister.
Lokala företag har uttryckt frustration över konsekvenserna av fricamping – med exempel på nedskräpning, överfulla parkeringsplatser och dumpning av latrin i naturen. Företagare i dessa välbesökta områden ser också ett hot mot deras turistverksamheter eftersom de säljer färre campingnätter och folk behöver inte stanna till för att handla lika mycket som tidigare.
För att minska problemen har en fråga om förbud mot övernattning utanför organiserade campingplatser lyfts fram. Rennäringen ser också positivt på ett förbud då renarna gärna vill vara ostörda uppe på Stekenjokkplatån. Än så länge har ingen ny regel införts, men kommun och Länsstyrelse kan föra diskussioner om att reglera detta genom lokala ordningsföreskrifter.
Höganäs kommun i Skåne har infört ett förbud och hänvisar alla husbils- och husvagnsägare till ställplatser.
Fördjupa dig i ämnet på följande myndighetssidor: