Zermatt

Zermatt är en utmärkt plats för vandring med sina många vandringsleder som erbjuder storslagna vyer över Alperna, inklusive det berömda Matterhorn. Området har leder för alla färdighetsnivåer, från lätta promenader till krävande bergsturer.

vacker sommarbild från Zermatt med Matterhorn i bakgrunden

Under sommarmånaderna är det många som kommer till Zermatt för vandring, mycket tack vare de bra leder och en behaglig temperatur.

Oavsett om du är en erfaren bergsvandrare eller bara ute efter en lugn promenad i naturen, finns det gott om alternativ att utforska i och runt Zermatt.

Populära vandringsturer i Zermatt

  • 5 Lakes Walk (5 Seenweg), en vandringsled på nästan 10 km där du hela tiden befinner dig över 2000 metersgränsen. Starten är i Blauherd och målet i Sunnegga. Det går att bada i Leisee och Grünsee, två av sjöarna du passerar under vandringen.
stopp vid en sjö längs vandringsleden 5 Seenweg i Zermatt, Schweiz
Beundrar utsikten längs vandringsleden 5 Seenweg i Zermatt, Schweiz
  • Edelweiss trail, led nr 30 som på tyska heter Höhbalmen. Det är en mycket tuff vandring med 1195 höjdmeter upp och ner fördelat på 20,7 km. Längs vägen ska man kunna se edelweiss växa fritt.
  • Marmot trail, led nr 8. En familjevänlig vandringsled på 3,8 km där målet är att se gnagardjuret marmot. De lever i flock och varnar varandra med visselljud.
fantastisk sommardag med vandring i Zermatt
  • 360 Loop Gornergrat, inte så mycket en vandring men väl värt ett besök. Denna sevärdhet kommer definitivt att sätta sig i ditt minne med panoramautsikt åt alla håll med totalt 29 toppar som alla går över 4000 möh.
  • Matterhorn Ultraks Trail, bansträckningen för det populära trailloppet som går årligen i augusti. Vandra den utspritt på flera dagar eller springa hela sträckan om du är tränad ultra- och bergslöpare.
Matterhorn

Bilförbudet i Zermatt

För att ta sig till Zermatt måste du antingen vandra dit eller ta tåget. Det är nämligen bilförbud i denna alpby som ligger på 1600 meter över havet.

Glacier Express tåg till Zermatt

Det går många Glacier Express-tåg från den närliggande orten Täsch, där du kan parkera bilen ifall du kört ner hit. Vill du vandra är det 6 km på en lätt väg som går parallellt med tågrälsen.


Bra länkar