Satellittelefon i fjällen

Skillnaden på en satellittelefon och en vanlig mobiltelefon är vilket tekniskt system för kommunikation som de använder. En vanlig mobiltelefon behöver ansluta till en basstation eller en mobiltelefonmast. Täckningen i den svenska ödemarken och fjällen är inte den bästa.

Utbyggnaden av mobilnätet har visserligen gjort täckningen bättre på senare år men det finns luckor där mobiltelefoni inte fungerar. En satellittelefon däremot använder satelliter och fungerar därför bättre dit mobiltäckningen inte når.

Håller upp satellittelefon i fjällen

Satellittelefoni för äventyrare

Runt jorden snurrar konstant massor av kommunikationssatelliter. Så länge en telefon som ansluter till satelliter har fri sikt mot himlen så funkar de, över hela jordklotet. Anledningen till varför inte alla mobiltelefoner har denna funktion är för att det är så mycket dyrare.

Tekniken som krävs gör också att en ren satellittelefon väger mer och är lite bulkigare än slimmade iPhones och Samsungs.

Äventyrare som ger sig ut på långa äventyr i ödemark, över antarktis eller korsar Atlanten har satellittelefoner på utrustningslistan. Det är en säkerhetsaspekt som man inte kan tumma på där.

En fjällvandring längs våra fina vandringsleder i Sverige är det inte lika motiverat till att ha en sån här typ av kommunikationslösning, men den som vill kan och får betala för det.

Hyra eller köpa en satellittelefon

Om man absolut vill ha en lösning för text- och talkommunikation kan man idag antingen hyra en satellittelefon eller köpa en egen enhet samt abonnemang. Det finns till exempel Garmin InReach messenger för två-vägs textkommunikation där en liten enhet som Inreach Mini 2 säljs till privatpersoner och till rimligt pris.

Garmin Inreach Mini2 SMS via satellit
Garmin Inreach Mini2

Det finns geostationära satelliter som telefonerna snabbt kopplar upp sig på, t ex INMARSAT eller THURAYA. Därtill finns satellitnätverk på låghöjds omloppsbana som IRIDIUM och GLOBALSTAR.

När du hyr en telefon får du hjälp att välja vilken typ av satellittelefon du får bäst användning av och vilka eller vilket system som kommer funka bäst för ditt äventyr.