Skierfe – entrén till Sareks nationalpark

Skierfe är en framträdande klippa i Sarek Nationalpark, känd för sitt spektakulära utsiktsläge över Rapadalen. Klippan är en del av det större massivet i området och reser sig omkring 700 meter över dalen (1200 möh), vilket skapar en dramatisk klippavsats.

Skierfeklippan erbjuder en av de mest ikoniska utsikterna i svensk vildmark, med panoramavyer över det omgivande landskapet, inklusive floden Rapaätno som slingrar sig genom Rapadalen och de omgivande bergstopparna.

Foto från Skierfeklippan med utsikt över Rapadalen

Så tar du dig till Skierfeklippan

Att ta sig till Skierfeklippan under sommaren kräver en viss planering eftersom Sarek Nationalpark ligger i en avlägsen del av svenska Lappland, långt från större städer eller lättillgänglig infrastruktur.

Med bil kommer du närmast genom att köra genom Jokkmokk, norrut på E45 och svänga av västerut mot Kvikkjokk. Längs den vägen kör du lite drygt 7 mil innan det är dags att svänga in på en grusväg 20 km mot Sitoälvsbron där det finns en bra parkering (Vägbeskrivning Google Maps)

Vandringen börjar med att gå över bron och följa leden mot Aktse fjällstuga, en bred och fin grusled (cykelstig). Efter 10 km (cirka 2,5 timme) kommer du fram till en brygga där det finns möjlighet att åka båt över sjön, eller vandra längs sjökanten i 6 km.

Du kan redan här se den majestätiska Skierfeklippan resa sig upp i fjällandskapet. I Aktse finns en fjällstation där det går att boka rum eller tälta bredvid och nyttja stugans faciliteter.

Aktse till Skierfe är en vandring som tar cirka 3 timmar med 770 höjdmeter fördelad på 8 km vandring.