Arådalen ligger i Jämtlands län i Sverige, söder om Oviksfjällen och väster om Myrviken. Platsen är en del av Oviksfjällens naturreservat och fungerar som en utmärkt utgångspunkt för fjällvandring i området. Här finns STF:s fjällstuga Arådalen, ett fjällkapell, samt möjlighet att vandra vidare mot t.ex. Lunndörrsfjällen, Dörrsjöarna eller Tossåsen.

Så hittar du hit: Om du åker bil dit, svänger du av från väg 321 vid Arådalsvägen nära Persåsen och kör upp i fjällen – vägen är delvis grus och bitvis smal. Parkering finns vid STF Arådalen fjällstuga.
Toppturer och vandringsleder
Det finns flera klassiska vandringsturer att ta sig för i Arådalens naturreservat. Här kan du sätta fötterna på både mjuka skogsleder till karga fjälltoppar med mäktiga vyer över Oviksfjällen.
- Hundshögen topptur (1 372 m): Vanlig dagstur från parkeringen, erbjuder fin utsikt och markerad led.
- Busjöfjället (901 m): den högsta toppen inom naturreservatet. Inga vandringsleder är markerade upp till toppen men det finns stigar som går längs med fjället och den vackra Arån.
- Dörrsjöarna: En av de bästa turerna i området – cirka 8 km enkel väg upp till de höglänta sjöarna mellan Hundshögen och Storfjället.
- Arådalen – Höglekardalen – Gräftåvallen : En vandringsled som går över Prästlekafjället till Höglekardalen. Nästa etapp tar du dig över Oviksfjällen ner till Gräftåvallen och sista etappen leder tillbaka till Arådalen.
Vandring till Dörrsjöarna
Den stillsamma turen till Dörrsjöarna i västra Jämtlandsfjällen bjuder på både vildmarkskänsla och vidsträckta vyer. Vandringen inleds vid STF:s parkering, där en snöskoterled leder upp längs dalgången. Efter ungefär 8 kilometer är du framme vid den nedersta av dörrsjöarna. Här kan du vika av leden västerut om du vill nå de övre sjöarna bakom Hundshögens nordöstra brant
Dörrsjöarna ligger inbäddade i ett fjällandskap mellan Hundshögen, Storfjället och Bodfjället. Här samlas vatten från bergskanterna och leds sedan ner i tre större vattendrag. Åt väster rinner Dörrsån i riktning mot Storsjön, åt öster tar sig vattnet ner i Bielnjienjohke mot Visjön. Norrut rinner det i Lekarån mot Prästlekardalen och når så småningom Storån i Höglekardalen.
Den karta du bör bära med dig på fjället är den som innefattar Oviksfjällen. Calazo förlags karta som heter Vålådalen, Lunndörren & Oviksfjällen 1:50.000 är den vi rekommenderar.
För den som vill utöka turen finns en alternativ rutt som tar dig runt det massiva fjället Hundshögen. Denna variant mäter cirka 20 kilometer totalt och ger ett större sammanhang till landskapet kring Dörrsjöarna. Här öppnar sig vidderna, och med lite tur får du sällskap av renar eller ser spår av fjällräv. Visa hänsyn mot renhjordarna och undvik att beträda samebyns inhägnade områden (rengärde).
Oavsett om du väljer den kortare turen till sjöarna eller rundan via Hundshögen, är detta en vandring där fjällens tystnad och öppenhet får ta plats. Många väljer att slå upp tält vid sjöarna och vakna till spegelblankt vatten. Ett exempel är vandringen som Sara Rönne dokumenterat – ett inspirerande exempel på hur platsen kan upplevas med tält, termos och stilla fjällfrukost.
Topptur upp på Hundshögen

Toppturen till Hundshögen från Arådalen är en kort men kraftfull utmaning. Sträckan mäter drygt 4,9 kilometer enkel väg, men höjdskillnaden är rejäl – över 560 meter stigning väntar från start vid fjällstationen upp till toppen på 1371 meter. Leden följer en tydlig rösad stig genom fjällbjörkskog, vidare över öppet kalfjäll och upp på den steniga sluttningen mot toppen.
Från högsta punkten breder Jämtlandsfjällen ut sig i alla riktningar, med Storsjöområdet och Oviksfjällen i söder och Sylarna i nordväst. I klart väder är utsikten närmast svindlande. Turen kräver inga tekniska moment men bjuder på en stadig klättring – perfekt som dagstur för den som gillar att samla höjdmeter i dramatiska landskap.