Den enda giftiga ormen som finns vilt i Sverige är huggorm (Vipera berus). Den finns i hela landet förutom i den allra nordvästligaste fjällkedjan. Man har sett huggormar i de Västerbottniska fjällen vid Hemavan och Ammarnäs till exempel.
Det är bara uppe på kalfjället som man kan räkna det som helt ormfritt. Det brukar sällan förekomma ormbett vid fjällvandring men det är såklart bra att vara uppmärksam. Fjällvandrar du med din hund så var extra vaksam och håll hunden nära dig.
Om du träffar på utländska turister som frågar om det kan finns orm i fjällmiljö kan det hända att de använder ord som snakes eller serpent.
Skulle någon bli biten av en huggorm är det viktigt att vara uppmärksam på symptom. Att det gör ont vittnar alla om, men det är mindre än hälften av betten där huggormen verkligen har sprutat in gift.
Hur starkt en person reagerar på huggormsgift beror på mängden gift, var man blev biten och barn, äldre och gravid är extra känsliga.
Åk genast till sjukhus för observation! Åk inte ensam utan be någon hjälpa dig med transporten. Det är viktigt att vara stilla och gärna hålla den bitna kroppsdelen högt, för att inte giftet ska sprida sig så snabbt.
Behandling på sjukhus innebär i första hand observation. Om det skulle behövas finns det på utvalda sjukhus över hela landet tillgång till motgift, huggormsserum.
Läs mer
- Så gör du om du blir biten av en huggorm – läkaren tipsar (SVT Nyheter, 2024-06-01)
- Huggormsbett (1177)