Gelbrännaren Tactical Fire Pot

Det finns tillfällen då låg vikt värdesätts högt. Ett stormkök väger en del och tar upp mycket plats. Den innovativa gelbrännaren Tactical Fire Pot från estniska företaget Biofire är då en intressant produkt att titta närmare på.

gelbrännare tactical fire pot
40 ml räcker till 10 Tactical måltider

40 ml gelbränsle som räcker till cirka 10 måltider

Den är ungefär som ett lite större värmeljus i storlek. I pucken finns en gel som är baserad på etanol och kiseldioxid. Brinntiden är ungefär 40 minuter vilket räcker till att värma upp till 10 måltider från Tactical Foodpack.

Man tar bort locket på burken och ställer den på ett brandsäkert underlag. Med en tändare eller tändsticka får man lätt fyr på gelen, som brinner helt utan ask- eller rökbildning. Måltidspåsen med tillsatt vatten ställs ovanpå för uppvärmning och tas bort så fort vattnet ses koka. Därefter stänger man igen måltidspåsen och låter stå enligt anvisningarna för tillagning.

Instruktionsfilm från Tactical Foodpack

Lägg på locket på Tactical Fire Pot för att släcka lågan och spara till nästa matstopp. Gelbrännaren tål både vatten, vind och kyla.

Såklart kan man laga annan mat än just den som tillverkaren säljer. Alla frystorkade maträtter där det räcker med ett uppkok i själva påsen är lämpligt.

En sån här kostar kring 60-70 kr hos Beredd.se