Reflektion över enkelhet

Ibland tenderar vi människor att göra livet onödigt svårt och komplicerat. Ibland kommer jag på mig själv med att använda hinder som anledning till prokrastinering. Ordet fjällvandring innehåller fem bokstäver som faktiskt kan tas bort och då kan göra en enkel vandring hemma.

Eftersom vi bor vid kusten utanför Umeå är det ganska långt till närmaste fjäll, men absolut inte till närmaste vandring – den har vi utanför husknuten! Följ med på en enkel utflykt med tankar över en kopp kaffe.

Kokar kaffe på klippa, Primus Mimer Stove Gasolkök

En vacker höstdag med klar luft kan man i all sin enkelhet bara gå rakt ut i skogen, leta sig fram längs stigar och nå en havsklippa. Med det minimalistiska gasolköket Primus Mimer Stove (sponsrad länk) kan man koka upp vatten till två koppar kaffe på cirka en minut. Under tiden det kokar, kaffet drar och man dricker sin kopp får man tid att fundera på mycket. Detta är vad som flög in och ut ur mina tankar denna vackra höstdag

Enkelhet – en svårighet

Att få sätta sig ner på det karga området nära havet och stirra ut mot oändligheten påminner mig mycket om fjällen och känslan där. En människa är enkel och ganska obetydlig. Jag gillar den tanken och dras ofta mot att skala ner istället för att skala upp.

Ute på ett kalfjäll eller mitt på öppet hav – där inser man ganska snabbt hur liten och obetydlig man egentligen är i det stora hela. Jag tänker det är den känslan x10 som astronauter känner när de ute i rymden blickar ner mot jorden.

Barnfamilj vandrar i fjällen, kalfjäll

En människa får mer betydelse när det finns en annan människa omkring, något som gör sig extra tydligt med barn i familjen. I familjen, på skolan och i jobbet kan vi påverka varandra på många olika sätt. Ju fler människor som samarbetar desto större underverk kan vi göra.

Människan har spritt ut sig likt virusar, ohämmat över jordklotet i jakten på mer och mer. När vi stött på problem har vi muterat vår approach för att övervinna motståndet. Människans drivkraft att hela tiden vilja göra livet bättre och mer fyllt av komfort, prylar och upplevelser är svår att stoppa.

Miljökris, finanskris, viruskris, väderkris – kriser som ”drabbar” oss men som egentligen bara är ett resultat av hur vi utvecklat vårt samhälle i jakt på mer.

Hur ska vi kunna gå emot denna mänskliga drivkraft? Att backa utvecklingen och leva enklare, är det verkligen lösningen? Enkelhet är en svårighet.